Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

До відома голів ОСББ та ЖБК міста!

Дата: 27.03.2020 13:18
Кількість переглядів: 1374

Рекомендації щодо проведення дезінфекційних заходів, які необхідно виконувати з метою недопущення поширення, спричинених новим коронавірусом, виявленим у місті Ухань ( провінція Хубей, Китай) 

Коронавіруси (сімейство Coronaviridae) - РНК-віруси розміром 80-160 нм, що мають зовнішню ліпідну оболонку. За стійкістю до дезінфікуючих засобів відносяться до вірусів з низькою стійкістю.

Механізми передачі інфекції - повітряно-крапельний, контактний, фекально-оральний. З метою профілактики та боротьби з інфекціями, викликаними коронавірусами, проводять профілактичну та осередкову (поточну і заключну) дезінфекцію. Для проведення дезінфекції застосовують дезінфікуючі засоби, зареєстровані в установленому порядку. В інструкціях по застосуванню цих засобів вказані режими для знезараження об'єктів при вірусних інфекціях.

Для дезінфекції можуть бути використані засоби з різних хімічних груп: 

галоїдовмісни препарати  (в концентрації активного хлору в робочому розчині не менше 0,06% - «Дез Таб», «Дезанол Хлор», «Хлорантін Актів», «Дезактін», «Соліклор», «Брілліантовий міг», «Вернедор-Плюс»),  киснеактивні (перекис водню озон - в концентрації не менше 3,0%), катіонні поверхнево-активні речовини (КПАВ) -  ( Біодез-екстра, Велтолен, Вапусан, в концентрації в робочому розчині не менше 0,5%), третинні аміни («Бланідас 300», Бланідас Актив», «Споросепт» в концентрації в робочому розчині не менше 0,05%), полімерні похідні гуанідину (Полісепт, Демос, Біор, в концентрації в робочому розчині не менше 0,2%), спирти  (як шкірних антисептиків і дезінфікуючих засобів для обробки невеликих за площею поверхонь - ізопропіловий спирт в концентрації не менше 70% за масою, етиловий спирт в концентрації не менше 75% по масі, а також Дезофаст, Септональ, Септофан, АХД-2000, Стерилліум, Кутасепт  та інші). Склад діючих речовин зазначено в Інструкціях по застосуванню.
Профілактична дезінфекція.  Профілактична дезінфекція починається негайно при виникненні загрози захворювання з метою попередження проникнення і розповсюдження збудника захворювання в колективи людей на об'єктах, в установах, на територіях і т.д., де це захворювання відсутнє, але є загроза його занесення ззовні. Включає заходи особистої гігієни, часте миття рук з милом або протирання їх шкірними антисептиками, регулярне провітрювання приміщень, проведення вологого прибирання. Для дезінфекції застосовують найменш токсичні засоби. Заходи припиняються через 5 днів після ліквідації загрози занесення збудника.

За даними Знам’янського районного лабораторного відділення відокремленого підрозділу Кіровоградського міськміжрайонного відділу ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» при сильному забрудненні поверхонь ( ручки дверей в під’їздах, перила, кнопки замків, ліфтів) концентрація розчину для дезінфекції може бути збільшена у 2 рази від рекомендованої.

Очищення і дезінфекція в домашніх умовах та у немедичних установах має проводитися за тими ж принципами і підходами, що й в закладах охорони здоров’я і може проводитися членами домогосподарства або працівниками немедичних установ, за умови використання відповідних засобів індивідуального захисту.

Додаток – Рекомендації з проведення дезінфекційних заходів згідно додатку №2 до наказу «КОЛЦ МОЗУ» №32 від 31.01.2020 р. та заходи з очищення та дезінфекції відповідно додатку №1 до листа Державної установи «Центр громадського здоров’я МОЗУ» від 03.03.2020 р. №1010.

Інформація підготовлена відділом забезпечення діяльності міської ради ( нач. Н.Біліченко) з використанням даних мережі Internet та Знам’янського районного лабораторного відділення відокремленого підрозділу Кіровоградського міськміжрайонного відділу ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» ( зав. О.Філоновська).

Додаток 1

Додаток 2

Додаток 3


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень