Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Біля Будинку культури смт Знам’янка Друга святкували Масляну

Дата: 02.03.2020 09:21
Кількість переглядів: 1214

Масляна – одне з найвеселіших та “найсмачніших” свят, що символізує прощання з холодною зимою та зустріч теплої і бажаної весни. Святкування є давньою слов’янською традицією та одним з улюблених народних гулянь сьогодні.

29 лютого біля Будинку культури смт Знам’янка Друга святкували Масляну. Це стало доброю традицією для громади, яка із року в рік готується та очікує на це свято.

Всі знають, що це пухкі вареники, рум’яні пиріжки, ну і, звичайно, найголовніша страва тижня – рум’яні, гарячі, апетитні круглі млинці, що символізують собою ясне сонечко, таке ж рум’яне і жарке.

Тому наші господині були щедрими і гостинними. Пригостили гостей свята смаколиками та отримали подарунки від селищної ради смт Знам’янка Друга. 

Жодне наше свято не обходиться без виставки декоративно-ужиткового мистецтва, яку дбайливо оформлює Стальміра Чередніченко. Прикрасили виставку чудові картини, виконані бісером Оленою Чістяковою, вишиті рушники та в’язані серветки Світлани Свірбій, м’які іграшки та весняні пташки, які виготовили учні гуртка «Творча майстерня».

Як і годиться, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму, на Масляних гуляннях заспівали українських народних пісень. Звучали пісні у виконанні вокально-хорового колективу «Горлиця» та дитячого колективу «Співаночка» (керівник Карина Корнієнко).

Гарно було організоване та розігране невелике театралізоване дійство, за участі школярів, на якому проводжали Зиму та зустрічали Весну. До свята готувалися ретельно, вражаючи глядачів яскравими, кумедними костюмами, дотепними жартами, приказками.

Всі діти з великим захопленням закликали Весну, співаючи пісні. А яка ж Масниця без веснянок і хороводів! Дітвора із задоволенням водили хороводи і дружно співали пісень.

Не обійшлося і без символу цього свята масляного опудала, кульмінацією стало його спалення. Вогонь здавна символізував оновлення і нове життя. Усі учасники та гості дійства зібралися біля солом’яної «красуні». Дехто фотографувався з нею, а хто просто прощався до наступної зими.

По тому як сяяли очі та посмішки на обличчях гостей, можна зробити висновок, що свято й справді вдалося на славу! Саме воно дозволило по-справжньому відчути дух Зими та Весни, поринути у круговерть традиційних народних гулянь. 
Чудовому настрою сприяла сонячна погода й запах пробудженої весною природи.

Проводячи такі свята хочеться вірити, що оберіг пам’яті торкнувся наших сердець і у нас з’явиться бажання шанувати традиції та звичаї українського народу.

Любіть народне; чи то пісню, чи вишивку, чи звичай народу, який дав нам життя. Вітайте з весною один одного, бажайте добра і щастя, сонця і хліба, пісні і миру всім, хто живе на нашій прекрасній українській землі.

Відділ культури і туризму
виконавчого комітету Знам’янської міської ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень