Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

З'явився текст оновленої методики формування спроможних громад

Дата: 05.02.2020 15:29
Кількість переглядів: 1185

На Урядовому порталі з'явився текст постанови «Про внесення змін до Методики формування спроможних територіальних громад» від 24.01.2020 року (ПЕРЕГЛЯНУТИ).

У новій редакції Методики акцент зроблений на порядку розроблення перспективних планів та формуванні спроможних громад.

"Зміни до Методики формування спроможних територіальних громад дають можливість більш комплексно оцінити рівень спроможності діючих і проектних ОТГ. Разом з тим, ці зміни не впливають на їхню конфігурацію в перспективних планах. Перспективні плани мають змінитися в першу чергу там, де орієнтувалися не на спроможність, а на емоції чи політичні амбіції", - зазначав раніше заступник Міністра розвитку громад та територій Вячеслав Негода.

В оновленій Методиці встановлені критерії, які дають можливість оцінити рівень спроможності громади:

•     чисельність населення, що постійно проживає на території спроможної територіальної громади (до 3 тисяч осіб - 0,3; від 3 до 7 тисяч - 0,6; 7 тисяч осіб і більше - 1);

•    чисельність дітей шкільного віку, які навчаються в загальноосвітніх навчальних закладах, розташованих на території спроможної територіальної громади (до 300 - 0,3; від 300 до 500 - 0,6; 500 і більше – 1);

•    площа території спроможної територіальної громади (до 200 кв. км - 0,3; від 200 до 400 кв. км - 0,6; понад 400 кв. км – 1);

•    індекс податкоспроможності бюджету спроможної територіальної громади (до 0,3 - 0,3; від 0,3 до 0,9 - 0,6 більше 0,9 - 1);

•    частка місцевих податків та зборів у доходах бюджету спроможної територіальної громади (до 20% - 0,3; від 20 до 40% - 0,6; понад 40% - 1).

Рівень спроможності визначається за сумою вказаних вище критеріїв.

•    Низький рівень спроможності - від 1,5 до 2,1.
•    Середній рівень спроможності - від 2,2 до 3,8.
•    Високий рівень спроможності - від 3,9.

Рівень спроможності громад буде враховуватися при розробленні чи внесенні змін до перспективних планів. При цьому, кількість громад з низьким рівнем спроможності не може перевищувати 10 % від загальної кількості спроможних громад області.

Також відтепер при формуванні спроможних територіальних громад мають братися до уваги ще й оптимальні мережі соціальної інфраструктури та доступність публічних послуг.

У постанові Уряду також йдеться, що облдержадміністрації у двотижневий термін повинні внести на розгляд Кабінету Міністрів пропозиції щодо приведення перспективних планів формування територій громад у відповідність до цієї постанови.

Як відомо, 20 грудня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей)» №2189 від 30.09.2019. Закон передбачає зокрема, що об'єднання громад надалі відбуватиметься виключно за перспективним планом і без обов'язкової участі обласних рад. Ці зміни також враховані у оновленій Методиці. 
    
Джерело: сайт «Децентралізація»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень