Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Проведено чергове засідання комісії з питань надання адресних соціальних допомог та субсидій населенню міст

Дата: 27.01.2020 14:17
Кількість переглядів: 1182

Фото без описуПід головуванням першого заступника міського голови Загородньої Валентини Григорівни проведено чергове засідання комісії з питань надання адресних соціальних допомог та субсидій населенню міста.

Усього головою та членами комісії розглянуто 44 справи одержувачів державних соціальних виплат.

За результатами роботи комісії прийнято рішення:
Надати дозвіл управлінню соціального захисту населення нарахувати:
?    житлову субсидію на житлово-комунальні послуги - 37 справ,
?    державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям - 1 справа,
?    пільги на оплату житлово-комунальних послуг - 3 справи,
?    допомогу на проживання внутрішньо-переміщеним особам - 2 справи.
Відмовити в наданні державної соціальної допомоги 1 особі з причини відсутності доходів у зареєстрованих членів домогосподарства.

Також комісія розглянула зміни у чинному законодавстві в частині нарахування пільг. А саме: на засіданні Уряду 27 грудня 2019 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України №1123, якою врегульовано питання отримання пільг в готівковій формі.

Нагадаємо, що з 01 жовтня 2019 року запроваджено монетизацію пільг на оплату житлово-комунальних послуг за двома системами надання пільг у грошовій формі – готівкова і безготівкова.

Пільги у безготівковій формі з 1 жовтня 2019 року призначаються усім пільговикам в автоматичному режимі через АТ "Ощадбанк".

Пільговики, які подали до управління соціального захисту населення до 15 жовтня 2019 року заяву на отримання пільг готівкою, виплата здійснюється у готівковій формі у зазначений у заяві спосіб (банк або пошта).

При грошовій готівковій формі кошти пільговикам надходять на їх особисті рахунки в будь-якому банку або через виплатні об’єкти АТ “Укрпошта”. У такому випадку пільговики мають можливість зняти кошти з власного рахунку у будь-який зручний час та самостійно щомісяця розраховуватись за житлово-комунальні послуги.

Враховуючи численні побажання пільговиків, які не встигли подати до 15 жовтня минулого року заяви на виплату пільг готівкою, Уряд вніс зміни до Порядку надання пільг.

З 1 січня 2020 року пільговики мають право у будь-який час подати заяву про перехід на монетизовану (готівкову грошову) форму виплат пільг на житлово-комунальні послуги.

Тобто, якщо пільговик прийняв рішення отримувати нараховані пільги у грошовій готівковій формі, він має право звернутися до управління соціального захисту населення з заявою та реквізитами банку, і з місяця, що настає за  місяцем подання документів, буде отримувати пільги «живими» коштами на руки та сплачувати спожиті житлово-комунальні послуги самостійно в повному обсязі.

Комісія також опрацювала ЗУ «Про верифікацію та моніторинг державних виплат»      № 324-IX від 03 грудня 2019 року. 

Відповідно до даного акту під верифікацією розуміють збір та перевірку достовірності інформації, що визначена законодавством для призначення, нарахування та/або здійснення державних виплат і впливає на визначення права на отримання та розмір таких виплат. До верифікації належить і виявлення невідповідності даних у автоматизованих інформаційних системах, реєстрах, базах даних. 

Тобто в ході верифікації будуть встановлювати – чи не обдурив одержувач державу, звертаючись по державну виплату, або чи не втратив він на неї право згодом, хоч і продовжував одержувати. Інформацію для верифікації щодо відповідних фізосіб будуть отримувати від банків, прикордонників, органів реєстрації цивільного стану тощо. 

Саме ж  поняття «державні виплати» в розумінні указаного Закону доволі широке й охоплює пенсії, допомоги, пільги, субсидії, соціальні стипендії, інші виплати, що здійснюються за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів, фондів загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування. 

Даний законодавчий акт передбачає три основні етапи верифікації:
?    превентивна верифікація – верифікація при зверненні фізичної особи за призначенням за державними виплатами;
?    поточна верифікація – верифікація під час надання державних виплат фізичним особам;
?    ретроспективна верифікація – верифікація після завершення надання державних виплат фізичним особам.

Верифікація здійснюватиметься шляхом перевірки інформації про отримувача державної допомоги, яка впливає на визначення права на отримання та розмір державних виплат. Так, у разі виявлення недостовірної інформації, наданої отримувачем, на підставі якої було призначено, нараховано та/або здійснено державну виплату, органи, що здійснює її, буде припиняти виплату та надсилати такому отримувачу вимогу щодо повернення неправомірно або надміру отриманої державної виплати.

Верифікація державних виплат спрямована на те, щоб допомогу з державного бюджету отримували саме ті, кому вона потрібна. Верифікація проводиться в інтересах людей, яким дійсно необхідна допомога, та усіх чесних платників податків.

Управління соціального захисту населення 
Знам'янського міськвиконкому

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень