Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Відбулося   засідання  круглого  столу на тему: « Проблемні питання щодо виконання вимог порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, затверджений постановою Кабінетів Міністрів України від 17.04.2019 року №373»

Дата: 09.12.2019 09:31
Кількість переглядів: 1365

Фото без опису05 грудня за  ініціативи  громадської  організації   «Знам’янська  спілка ветеранів АТО» ( голова Герич В.І.)  в залі засідань міської ради під головуванням першого заступника міського голови Загородньої  В.Г. відбулося засідання  круглого  столу на тему: « Проблемні питання щодо виконання вимог порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, затверджений постановою Кабінетів Міністрів України від 17.04.2019 року №373». 

Перший заступник міського голови Валентина Григорівна Загородня  привітала всіх присутніх зазначивши, що ми зібралися напередодні визначної  дати  Дня збройних сил України.

«Сила та міць української держави - у єдності армії та народу. Щиро зичу вам  миру,  спокою,  подальших  успіхів  у  вдосконаленні бойової  майстерності,  добра  та  достатку  вашим родинам.  Ваша  мужність  та  сила  здатні   подолати  будь-які  перешкоди.  Нехай   спокійно   відчувають  себе  під   надійним захистом  ваші  сім’ї   і  весь  український  народ», - сказала Валентина Григорівна. 

Фото без описуДалі зазначила, що  голова  організації  Володимир  Іванович  Герич  звернувся  з  проханням організувати  зустріч  учасників АТО з керівниками підприємств, отже  керівники, які запрошені до участі у засіданні:

директор   Знам’янського   водо каналізаційного  господарства -  Рябов Олег Миколайович;

начальник управління по експлуатації  газового  господарства  - Казмірчук  Олег Миколайович; 

начальник  Знам’янського  РЕМ ПрАТ «Кіровоградобленерго» - Ковбасюк Олександр  Михайлович;

начальник КП «Знам’янський комбінат комунальних послуг» - Чернявський  Олег Миколайович;

керівник Знам’янського ТВБВ філії  Кіровоградського  обласного управління  АТ «Ощадбанк» - Руденко Юрій Васильович

У  роботі  засідання  брали участь : начальник управління соціального захисту населення Волошина А.М, начальник відділу Фото без описуінформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю  Зіньковська І.В.,  начальник відділу персоніфікованого обліку управління соціального захисту населення Оврашко С.П., головний спеціаліст відділу інформаційної діяльності   та комунікацій з громадськістю  Зайченко В.В.,   актив  громадської організації : «Знам’янська спілка ветеранів АТО» (голова Герич В.І.),  також  залучилися  громадські організації: «Знам’янська міська спілка ветеранів війни в Афганістані» (голова Фесюн М.С.), Знам’янська міська  організації ветеранів та інвалідів Чорнобилю «Квітень-86» (голова Фуртак Ю.Б.), Знам’янська  міська організація Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» (голова Школа В.І.) , міська організація ветеранів України (голова Бабійчук Г.О.).  

Щодо нового механізму нарахування та виплати пільг пільговим категоріям  населення  проінформувала   начальник управління соціального захисту населення Волошина Алла  Миколаївна.

З 01.10.2019 року набрав чинності Порядок надання пільг на оплату житлово- комунальних послуг у грошовій формі, затверджений Фото без описупостановою Кабінету Міністрів  України від 17.04.2019 року № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі» (зі змінами).

Відповідний механізм запроваджується в Україні вперше, тому через недосконале програмне забезпечення, неточності в даних з технічних причин можуть бути випадки ненарахування або недонарахування окремим особам суми пільги, або інші непередбачувані ситуації. Все нове завжди сприймається дуже складно, проте цей шлях ми повинні пройти усі разом і зробити певні висновки.

Відповідно до законодавства кожному з виконавців вищезазначеного Порядку визначено свої функціональні обов′язки.

Так, п.8 Порядку зазначає:
За отриманням інформації про будь-які питання, пов’язані з нарахуванням пільги, пільговики звертаються до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення.

За отриманням інформації про спожиті послуги, нараховані суми за послуги, розмір заборгованості (переплати) пільговики звертаються до управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг.

Фото без описуЗа отриманням інформації про операції, здійснені за обліковим записом пільговика щодо перерахування коштів управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг, пільговики звертаються до АТ “Ощадбанк”. 

Відповідно до вимог Порядку виплата розрахованої суми пільги здійснюється за двома механізмами:

у грошовій безготівковій формі - шляхом перерахування коштів на рахунок Мінсоцполітики в АТ «Ощадбанк» на підставі укладеного між Мінсоцполітики та АТ «Ощадбанк» договору з подальшим переказом коштів на рахунки управителів, об`єднань (крім витрат на управління багатоквартирним будинком), виконавців комунальних послуг;

у грошовій готівковій формі - шляхом перерахування структурним підрозділом з питань соціального захисту населення коштів на рахунок пільговика, відкритий в установі уповноваженого банку, або через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта».

Суму пільги щомісячно розраховує управління соціального захисту населення, виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно із законом, кількості членів сім′ї, які мають таке право відповідно до законодавчих актів.

Також на суму пільги впливають ціни та тарифи на житлово-комунальні послуги і державні соціальні норми (встановлюються відповідним актом Кабінету Міністрів України).

Окрім цього, даним Порядком визначена певна послідовність перерахування коштів за комунальні послуги (витрати). А саме:

1) опалення (теплопостачання, газо- або електропостачання);
2) централізоване водопостачання та водовідведення;
4) постачання електричної енергії на освітлення;
5) постачання природного газу для приготування їжі та підігріву води;
6) вивезення побутових відходів;
7) послуги з управління багатоквартирним будинком;
8) внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку;
9) за абонентське обслуговування для споживачів комунальних послуг, що надаються у багатоквартирних будинках за індивідуальними договорами.
 
Учасниками круглого столу було порушено  питання щодо обрахування пільг, нарахування боргів   щодо оплати  послуги  за газопостачання, також виникло питання  щодо пріоритету цієї послуги.  Отже, найбільше  запитань було до начальника управління по експлуатації  газового  господарства  Казмірчука  Олега Миколайовича, який був запрошений на засідання круглого столу, але не був присутній, тому на деякі запитання надавала відповіді  контролер обліку  Галина Анатоліївна Ракуленко. 

Порушувалися питання щодо процедури нарахування та оплати за електричну енергію, щодо перерахунку коштів в АТ «Ощадбанк»,  де наболілим виникло питання входу в особистий кабінет, адже не всі можуть користуватися даною функцією.

Додатково обговорювалися питання  з приводу теплих кредитів, щодо вивісок біля кабінетів щодо пільги на позачергове обслуговування  певних категорій громадян та інші проблемні наболілі  питань.

За підсумками круглого столу Володимир Іванович Герич  вніс пропозицію написати звернення щодо організації зустрічі з керівництвом товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" та працівниками прокуратури,  адже дана ситуація повинна бути на постійному контролі, а також,  подякував  за  добру  організацію   засідання кругло столу.

Валентина Григорівна  Загородня  подякувала всім учасникам зібрання та запросила всіх присутніх взяти участь у  заходах, присвячених Міжнародному Дню волонтерів,  Збройних сил України та Дню місцевого самоврядування. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень