Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Відбулася робоча нарада з активом громадських організацій учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

Дата: 03.12.2019 08:41
Кількість переглядів: 1238

Фото без описуПід головуванням першого заступника міського голови  В.Загородньої відбулася   робоча нарада з  активом   громадських організацій: Знам’янської міської організації ветеранів та інвалідів Чорнобилю «Квітень-86» (гол. Фуртак Ю.Б.), Знам’янської міської організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» (гол. Школа В.І.)   На  порядку денному  розглядалися  питання: 

-  підготовки та відзначення міських заходів по вшануванню учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (14 грудня); 
-  зміни в законодавстві по нарахуванню пільг на оплату житлово-комунальних послуг;
-   щодо  медичного  обслуговування та забезпечення  лікарськими  препаратами; 
-   проведення безоплатного капітального ремонту житла пільговим категоріям населення ;
- різне. 

У  роботі засідання брали участь : начальник управління соціального захисту населення Волошина А.М, начальник відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю  Зіньковська І.В., головний спеціаліст відділу інформаційної діяльності   та комунікацій з громадськістю  Зайченко В.В., в.о. головного лікаря КЗ «Знам’янська   міська лікарня ім. А.В.Лисенка» Муравський І.Б. 

В обговорені брали участь: голова Знам’янської міської організації ветеранів та інвалідів Чорнобилю «Квітень-86» Фуртак Ю.Б., голова Знам’янської міської організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Школа В.І.  та  всі присутні представники  активу  громадських  організацій чорнобильців.

Фуртак Ю.Б. порушив питання щодо медичних послуг для чорнобильців. Ігор Борисович Муравський надав роз’яснення  щодо переліку ліків, які  надаються безкоштовно, проінформував,  що дана інформація (перелік ліків) розміщена у кожному відділенні лікарні.  Надав відповіді на питання щодо функціонування палат для ветеранів,  які  є у кожному відділенні лікарні  та інші.  Ігор Борисович зазначив, що адміністрація лікарні завжди доступна і готова вирішувати  всі проблемні питання в рамках чинного законодавства.

Начальник  управління  соціального  захисту населення Волошина А.М  надала відповіді на  питання  щодо  змін у  законодавстві  по пільгам. Алла Миколаївна проінформувала присутніх про те, що з 1 жовтня 2019 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 р. №373 Уряд України започаткував новий механізм нарахування пільг на оплату житлово-комунальних послуг – монетизація пільг. Наразі паралельно функціонують дві системи надання пільг у грошовій формі – готівкова і безготівкова. Грошова безготівкова форма передбачає перерахування коштів на рахунок Мінсоцполітики в АТ «Ощадбанк» на підставі укладеного між Мінсоцполітики та АТ «Ощадбанк» договору. «Ощадбанк» самостійно перераховує нараховані управлінням соцзахисту населення суми пільг на рахунки підприємств-надавачів житлово-комунальних послуг. Розрахунки сум пільг проводяться управлінням соцзахисту населення в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї.  Враховується: право на пільгу, відсоток на пільгу, кількість членів сім’ї, технічні характеристики та квадратні метри житлового будинку чи опалювальної площі тощо. 

Грошова готівкова форма передбачає перерахування управлінням соціального захисту населення коштів безпосередньо на рахунок пільговика, відкритий в установі уповноваженого банку, або через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта». Після цього пільговик самостійно оплачує вартість фактично спожитих комунальних послуг.

За отриманням інформації про будь-які питання, пов’язані з нарахуванням пільги, пільговики можуть звертатися до управління соціального захисту населення. За отриманням інформації про спожиті послуги, нараховані суми за послуги, розмір заборгованості (переплати) - до управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг. За отриманням інформації про операції, здійснені за обліковим записом пільговика щодо перерахування коштів управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг - до АТ “Ощадбанк”.

Так як цей механізм запроваджений в Україні вперше, виникає безліч незрозумілих питань як для спеціалістів управління соціального захисту населення, так і для самих пільговиків. Проте, спеціалісти управління СЗН намагаються приділити належну увагу кожному, хто приходить на прийом, відповісти в межах компетенції управління СЗН на питання, які цікавлять відвідувачів. 

Більш детальна інформація надана управління СЗН в газеті «Знам′янські вісті» від 21 листопада 2019 року.

Валентина Григорівна Загородня запросила громадські організації  взяти участь у  заходах, присвячених Міжнародному Дню волонтерів,  Збройних сил України, Дню місцевого самоврядування. 
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень