Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Реформа продовжуватиметься для людей і за участі людей, - В’ячеслав Негода про перспективи децентралізації

Дата: 18.10.2019 15:04
Кількість переглядів: 1168

Децентралізація продовжуватиметься і успішно завершиться вже скоро. Це беззаперечно, бо її підтримують на усіх рівнях, її вимагають люди. Говорити зараз більше потрібно не про саму реформу, законодавче забезпечення, інституційну та міжнародну підтримку, а про те, якими будуть громади в її результаті.

Бо саме в громадах відбуватиметься найбільше потрібних людям змін. І важливо, щоб ці зміни були швидкими і якісними.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій України В'ячеславНегода в ході дискусії в Українському кризовому медіа центрі.

За його словами, вже у наступному році уся територія України буде покрита спроможними громадами – міськими, сільськими, селищними. Вони матимуть однакові джерела надходжень, бо між ними і державним бюджетом більше не буде посередників. Всі громади матимуть однаковий статус і надаватимуть однаковий перелік послуг мешканцям. І рівень цих послуг не має кардинально відрізнятися в містах і селах.

«Щоб надавати якісну послугу людям, громада повинна мати як мінімум відповідну інфраструктуру. Саме на перспективи розвитку доступної інфраструктури, на здатність громади брати на себе повноваження ми орієнтуватимемося, завершуючи створення планів спроможних громад, які ляжуть в основу нового адміністративно-територіального устрою», - сказав В'ячеслав Негода.

Він також зазначив, у найближчі роки має значно зрости роль жителів у розбудові своїх міст та сіл. «Люди повинні отримати можливість не лише формувати органи самоврядування - обирати голову громади і місцеву раду, - але і ефективно впливати на них, брати участь у прийнятті складних рішень. Впевнений, ми ці можливості створимо. Важливо, щоб люди захотіли ними скористатися. Щоб вони відчули свою відповідальність за майбутнє громади, зрозуміли, що вже не можна перекладати її на плечі якоїсь неуособленої влади з району, області чи міністерства, що робити зміни треба тут, зараз і кожному з нас», - зазначив В'ячеслав Негода.

Джерело: сайт «Децентралізація»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень