Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Щоквартальна нарада з головами ОСББ та ЖБК міста

Дата: 01.10.2019 16:35
Кількість переглядів: 1290

Під головуванням міського голови С.Філіпенка, за участі секретаря міської ради Н.Клименко, 01 жовтня 2019 року відбулася нарада з головами ОСББ та ЖБК міста. 

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів С.Гребенюк доповів присутнім про стан розгляду питань, піднятих під час проведення відкритої зустрічі міського голови Сергія Івановича Філіпенка з головами ОСББ та ЖБК міста 12.04.2019 року та відповів на запитання присутніх.

Начальник відділу персоніфікованого обліку управління СЗН С.Оврашко ознайомив голів ОСББ та ЖБК зі змінами, що набрали чинності з 1 жовтня 2019 року, а саме: монетизацією пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Сергій Петрович відзначив, що постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року №373 "Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі" (зі змінами) затверджено Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, який застосовуватиметься з 1 жовтня цього року.

Відповідно до ухваленого рішення дві системи надання пільг у грошовій формі – готівкова і безготівкова функціонуватимуть паралельно.
Розрахунки сум пільг будуть проводити структурні підрозділи з питань соціального захисту населення в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги. Сума пільги розраховується виходячи з розміру знижки, кількості членів сім’ї та з урахуванням встановлених цін/тарифів/внесків і соціальних нормативів.

Пільговик зобов’язаний повідомляти управління соціального захисту населення про зміну всіх обставин, які впливають на надання пільг (зміна персональних даних, місця реєстрації/проживання, видів послуг, кількості членів сім’ї та інше). Суми пільг, виплачені внаслідок зловживань з боку пільговика, повертаються пільговиком до державного бюджету.

Пільги у безготівковій формі призначатимуться усім пільговикам в автоматичному режимі, за прикладом безготівкового надання субсидій через Ощадбанк. Для цього АТ "Ощадбанк" вестиме у відповідних автоматизованих системах обліку банку персоніфікований облік пільговиків та коштів, які надходитимуть на рахунок для виплати пільг, для кожного пільговика індивідуально. Також "Ощадбанк" здійснюватиме переказ коштів на рахунки управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг на підставі договорів, що укладаються між ними та АТ "Ощадбанк".

Такий механізм розроблено для забезпечення максимальної зручності тих категорій громадян, які мають право на пільгу і звикли не витрачати сили і час на оплату житлово-комунальних послуг. Йдеться, перш за все, про людей похилого віку, які звикли до усталеного алгоритму дій і не бажають його змінювати.

Водночас, за заявою пільговика, поданою структурному підрозділу з питань соціального захисту населення до початку опалювального сезону (до 15 жовтня ) або до початку неопалювального сезону (до 15 травня), у якій зазначаються необхідні виплатні реквізити, виплата пільги здійснюється у грошовій готівковій формі.

Таким особам кошти надходитимуть на їх особисті рахунки в уповноваженому банку або через виплатні об’єкти АТ "Укрпошта".
У такому випадку пільговики зможуть зняти кошти з власного рахунку у будь-який зручний час та самостійно щомісяця розраховуватись за комунальні послуги.

Громадяни, яким пільга надається у грошовій (безготівковій та готівковій) формі, зобов’язані сплачувати щомісяця вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми пільги, перерахованої управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг або виплаченої таким пільговикам готівкою.

Якщо у пільговика, який отримуватиме пільги у готівковій формі, виникне заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, про що управління соціального захисту населення повідомлятимуть надавачі послуг, пільга буде надаватися йому з наступного опалювального (неопалювального) сезону у грошовій безготівковій формі.

Впровадження цих механізмів має на меті поєднати максимальну зручність для громадян зі створенням необхідних умов для розвитку прозорого та конкурентного ринку надання житлово-комунальних послуг.

Тому, пільговикам необхідно визначитись у який спосіб вони бажають отримувати пільги з 01 жовтня 2019 року. І для отримання пільг у готівковій формі звернутись до 15 жовтня до структурному підрозділу з питань соціального захисту населення із заявою, в якій необхідно зазначити виплатні реквізити.

Заступник начальника управління СЗН Л.Костюкевич довела до відома інформацію щодо виплати субсидій мешканцям міста, зокрема роботі, що проводиться управлінням у разі наявності заборгованості. Повідомила, що наразі триває верифікація всіх виплат, що здійснюється управлінням.

Щодо впровадження процесів децентралізації влади на території міста інформувала секретар Робочої групи з підготовки матеріалів для проекту перспективного плану створення Знам’янської міської об’єднаної територіальної громади, начальник відділу забезпечення діяльності міської ради Н.Біліченко.

У процесі обговорення питань порядку денного голови ОСББ та ЖБК піднімали питання: благоустрою сміттєзбиральних майданчиків та прибудинкових територій,  ремонту дорожнього покриття та освітлення, ліквідації самовільних сміттєзвалищ, суми коштів, що можуть бути профінансовані на виконання капітальних ремонтів ОСББ протягом 5 років з міського бюджету; заборгованості ОКВП «Дніпро-Кіровоград» перед будинками ОСББ міста за розміщування підвищувальних насосних станцій.
 

Відділ забезпечення діяльності 
міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень