Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Відбулося засідання постійної  комісії з питань освіти, культури, молоді та спорту

Дата: 24.09.2019 08:36
Кількість переглядів: 1158

 

Фото без опису   Під головуванням голови постійної комісії Ю.Сопільняка, за участі секретаря міської ради Н.Клименко, відбулося засідання постійної комісії з питань освіти, культури, молоді та спорту. Присутні члени комісій розглянули питання, що винесені на розгляд сесії міської ради (крім питань регулювання земельних відносин). 

Під час розгляду питання формування порядку денного, комісією з питань освіти, культури, молоді та спорту, рекомендовано додатково включити до нього питання: «Про внесення змін до Міської комплексної програми протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням міської ради від 18 березня 2016 року №152», а також, після погодження виконавчим комітетом, проект рішення «Про встановлення пам’ятного знаку на честь увічнення пам’яті К.Носкової».

Заслухавши інформацію заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів – начальника фінансового управління Г.Лихота щодо  внесення змін до рішення міської ради від 14 січня 2019 року № 1754 «Про бюджет міста Знам’янка на 2019 рік» комісією запропоновано винести питання на розгляд міської ради з врахуванням додаткових змін, що виникли під час оприлюднення проекту рішення.

Голова постійної комісії з питань освіти, культури, молоді та спорту Ю.Сопільняк доповідаючи проект рішення «Про втрату чинності рішення міської ради від 23.08.2012р. №680 «Про реалізацію положень Закону України «Про основи державної мовної політики» в місті Знам’янка» відзначив, що рішенням Конституційного Суду України від 28.02.2018 №2-р/2018 визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним) Закон України "Про засади державної мовної політики" від 3 липня 2012 року. Закон України "Про засади державної мовної політики" від 3 липня 2012 року, визнаний неконституційним, втратив чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України рішення. В Україні 16 липня 2019 року набув чинності Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" . Новий закон передбачає гарантії використання української мови в публічному просторі. Норми закону встановлюють обов'язкове використання української мови в державному і комунальному секторах, на транспорті і в закладах харчування, маркуванні товарів і послуг, в медичній, освітній і мистецькій сферах, а також у засобах масової інформації. Російська мова зводиться до статусу мови решти понад 100 мов національних меншин, які мешкають в Україні. Її застосування не обмежується в приватному спілкуванні і в релігійних обрядах. Так само, як і мови інших нацменшин, російська мова може бути присутня у книговидавництві, пресі, телебаченні і освіті та в сфері обслуговування. Але українській мові в цих галузях надається перевага - як мові міжнаціонального спілкування в публічному просторі. 

Враховуючи вищезазначене, у  відповідності до статей 10, 92 Конституції України, на підставі рішення Конституційного Суду України від 28.02.2018 №2-р/2018, проектом рішення пропонується визнати рішення Знам’янської міської ради від 23.08.2012 № 680 «Про реалізацію положень Закону України «Про основи державної  мовної політики» в місті Знам’янка таким, що втратило чинність.

Комісія також погодила винести на розгляд міської ради питання щодо оренди майна комунальної власності, внесення змін до Міських програм та інші питання, що включені до порядку денного.

За результатами роботи, комісіями  надано висновки та рекомендації.

У роботі комісій брали участь: депутати міської ради Ю.Сопільняк, О.Бойчук, С.Бойко, С.Філіпова – члени постійної комісії з питань освіти, культури, молоді та спорту; керуюча справами міськвиконкому І.Ратушна, начальники та спеціалісти структурних підрозділів апарату Знам’янської міської ради та її виконавчого комітету, виконавчих органів міської ради.

Зі змістом висновків та рекомендацій постійних комісій та ходом проведення комісії ( здійснювалася он-лайн трансляція), кожен має змогу ознайомитися на сайті міської ради в пункті меню «Міська рада».

 

Відділ забезпечення діяльності  міської ради     

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень