Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

У Знам'янці вшанували пам'ять українських воїнів

Дата: 30.08.2019 16:00
Кількість переглядів: 1358

 Фото без опису Відповідно указу Президента від 23 серпня 2019 року 29 серпня, відзначають День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. День присвячений пам’яті  про Іловайську трагедію, нашим героям землякам.  

 Рівно п’ять років тому, 29 серпня 2014–го, вранці, українські військові двома організованими колонами почали рух з міста за попередньо домовленими з російською стороною маршрутами. Обидві колони під час виходу із міста були розстріляні бойовиками та російськими регулярними частинами.

Згідно із розслідуванням ГПУ під час Іловайського котла загинули 366 військових, ще 429 - дістали поранення різного ступеня, а близько 300 - потрапили у полон.Фото без опису

  Перед міською радою цього дня приспущені Державний Прапор України із чорною стрічкою та  офіційний Прапор міста, прапори на підприємствах, установах, організаціях.  

Керівництво міста, депутати міської ради, представники політичних партій, громадських організацій, громадськості міста та молоді зібралися о 17 годині на мітинг – реквієм біля Фото без опису пам’ятного знаку «Героям, загиблим за свободу та незалежність України» щоб вшанувати пам’ять військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Перед початком заходу мешканці міста ознайомилися з виставкою фото і елементів зброї, яка була організована волонтерами громадської організації  "Знам’янське об’єднання "МАЙДАН" (голова Н.М.Тишкевич)  спільно  з міським краєзнавчим музеєм.  Фото без опису

 

Учасники заходу об’єдналися в ланцюг тримаючи жовто-блакитні прапори з надписами та підписами захисників різних військових частин.

Мітинг-реквієм розпочався панахидою по загиблим, яку провів настоятель греко-католицької церкви «Успіння Пресвятої Богородиці» отець Іван.

Фото без описуВ своїй промові о. Іван, сказав: «Кажуть що душу не можна вбити ніякою зброєю, і це правда, ні куля, ні будь-які гради, не зроблять цього, але душу легко вбити образою, гріхом, словом. Тому хотілося б, щоб ми жили з найбільшою заповіддю Божою, з любов’ю для того щоб мир панував на нашій землі». Після, всі прочитали  молитву «Отче Наш.  

 

 

В цей пам’ятний день з промовою до всіх присутніх звернувся міський голова Сергій Іванович  Філіпенко та голова ГО «Знам’янська спілка ветеранів АТО» Володимир Іванович Герич.

  Фото без опису   «Шановні знам’янчани! Саме сьогодні, в Україні відзначають День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Це день пам'яті всіх українців, які присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність України. Сьогодні ми  згадуємо наших земляків - Героїв, що поклали  своє життя, захищаючи нашу державу від рук окупантів на Сході. Важко висловити словами гіркоту і смуток від таких втрат. Смерть дітей - це страшне горе для батьків, рідних та всієї України.  Тому, ми маємо докласти всіх зусиль аби виконати заповіт всих наших героїв. Всі ми добре знали: Віктора Голого, Дмитра Кісліченка, Дмитра Цуркана, Сергія Трубіна, Катерину Носкову, Сергія Капелюху, Дмитра Єфремова, як справжніх патріотів, які не могли стояти осторонь тих викликів, які випали на долю нашої країни. Всі знам’янчани  щиро співчувають Вам, шановні рідні та близькі наших героїв. Пам’ять про Ваших дітей назавжди залишиться у наших серцях.  Герої не вмирають, вони живуть у наших серцях вічно. Вічна пам’ять героям!» -  сказав у своєму виступі міський голова Сергій Іванович.

  «Шановні присутні, друзі,  побратими,  рідні  та  близькі   наших загиблих воїнів. Згадайте тих хто загинув за нас. Дата 29 серпня  пов'язана з пам'яттю про Іловайську трагедію 2014 року коли після масштабних боїв військовослужбовці  сил  АТО  потрапили в оточення під Іловайськом на Донбасі.  Бойовики і російські військові  обстріляли  коридор,   яким   за домовленістю  мали  виходити  українські  бійці. Завдяки   їхньому  подвигу  вся  країна  змінилася.  Український народ ніколи не буде терпіти неправди та несправедливості,  він буде стояти за Україну до останнього подиху.   Приклад тому – героїчний захист східних рубежів країни українськими військовими, в тому числі нашими земляками, це  волонтерський рух, дякуючи якому вдалось підняти армію з колін і зупинити наступ ворога, це самопожертва  в  ім’я  незалежності.

Ціною  свого  життя  наші  земляки  відстоювали  ідеали демократії, права  і  свободи  людини,  гідне  майбутнє для  наступних  поколінь. Вічна пам’ять їм,  вічна  шана  їхнім  сім’ям  і близьким.  Щира  вдячність  та  пошана  всім  тим,  хто  без вагань  став  на  захист України  та  поклав  своє щире  серце  до  її  ніг,   чий   героїчний  подвиг  став  прикладом  для  майбутніх  поколінь. Схиляємо голови  перед  їх  пам’яттю. Вічна пам’ять Героям України! Слава Україні!»,- зазначив у промові  Володимир Іванович.Фото без опису

А потім звучали сумні факти та спогади всього періоду війни на Сході України, які розповідали ведучі В.Кравченко та В.Петрашова. Згадали всіх героїв-земляків які загинули захищаючи Батьківщину. В знак  пам’яті  про наших загиблих героїв-земляків всі присутні об’єдналися у спільному - виконанням Гімну України. 

 Фото без описуВід знам’янчан, на знак пошани і скорботи, до підніжжя пам'ятного знаку " Героям, загиблим за свободу і незалежність України" лягли живі квіти. Фото без опису

Фото без опису    Фото без опису

Фото без опису      Фото без опису

 

У всіх церквах міста, в цей день,   священнослужителі  відслужили  панахиду за  загиблими, які стали на захист нашої рідної України.   Вічна пам’ять, шана і слава ГЕРОЯМ! 

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень