Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Проблема стихійної торгівлі для міста не нова

Дата: 08.08.2019 14:20
Кількість переглядів: 1470

 Фото без опису Щороку з несанкціонованими місцями торгівлі у місті ведеться боротьба комісією із представників виконавчого комітету Знам'янської міської ради та Знам'янського  ВП ГУНП у Кіровоградській  області.

 Із початком літа стихійна торгівля у невстановлених місцях стає серйозною проблемою. Громадяни, купуючи продукти харчування, не можуть бути впевнені у їхній якості. Особливо це стосується м'ясної, кисло-молочної продукції, риби. Надаючи перевагу продуктам харчування, які реалізуються із землі, не замислюються про їх якість, про хвороби тварин, від яких ця продукція, в яких умовах виготовлені, де зберігались і в яких "клунках" вони транспортувались. Не дивляться покупці і на бруд, що летить на продукти з вулиці від машин та з-під ніг перехожих. Ігнорують вони і повідомлення в засобах масової інформації про гострі кишкові отруєння серед тих осіб, які вживали продукти, придбані на стихійних ринках, вважаючи, що з ними цього не трапиться. Людина отруївшись такими продуктами харчування, не зможе довести цей факт, бо немає суб’єкта, якому можна пред’явити звинувачення.

Торгівля такими продуктами проводиться з грубими порушеннями вимог діючого санітарного законодавства, а саме: відсутні умови щодо зберігання та реалізації продукції, працюючі не проходять обов’язкові профілактичні медичні огляди та не мають особових медичних книжок, відсутні умови для дотримання особистої гігієни, відсутні документи, які свідчать про безпеку та якість продуктів. Стихійна торгівля несе потенційну небезпеку для споживача – отруєння, кишкові хвороби, а то й навіть смерть. Продукти, які безконтрольно реалізують несумлінні особи з рук, не пройшли лабораторний контроль, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином.

Торгівля з рук у невстановлених місцях - це правопорушення, за яке передбачена відповідальність за статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді накладання штрафу. Тому продавці стихійних ринків свідомо порушують Закон і ставлять під загрозу здоров’я покупців.

Рейди з виявлення та припинення несанкціонованої торгівлі у невстановлених місцях триватимуть й надалі, допоки продавці не стануть усвідомлювати того, що порушують закон і ставлять під загрозу здоров’я покупців. Але найбільш дієвим заходом була б повна відмова мешканців міста від купівлі продуктів харчування у місцях стихійної торгівлі. Тому звертаємося до всіх мешканців міста із закликом не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі та застерігаємо всіх від небезпеки, яка пов’язана із вживанням цих небезпечних продуктів. Купуйте якісні продукти харчування на ринках та в продовольчих магазинах. Адже якщо ніхто не купуватиме товари на стихійних ринках – то відповідно й останні зникнуть.

Бережіть своє здоров'я!

 

                                                                                                Відділ економічного розвитку,

                                                                                                промисловості, інфраструктури

                                                                                                та торгівлі виконавчого комітету

                                                                                               Знам’янської міської ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень