Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Ювілейний День міста

Дата: 05.08.2019 17:19
Кількість переглядів: 1886

4 серпня наше мальовниче місто Знам'янка відзначило особливий День народження – місту виповнилося 150 років, адже перша писемна згадка про місто датується 1869 роком. З цієї нагоди до міста приїхало чимало гостей. Попри дощову погоду, знам’ячани зібрались у центрі міста для святкування свого спільного ювілею. За участі трудових колективів підприємств, установ та організацій, зразкових танцювальних колективів, громадських організацій, дитячих колективів відбулася святкова хода центральною вулицею міста та покладання квітів до пам’ятного знаку «Героям, загиблим за свободу та незалежність України», меморіального комплексу «Пам'яті воїнів Афганістану», Обеліску Слави, пам’ятника Т.Г.Шевченку та пам'ятного знаку жертвам  Чорнобильської катастрофи.

Учасників урочистої ходи зустріли біля нового Арт-об’єкту «Я люблю Знам’янку» головний спеціаліст відділу культури і туризму К.Трифонова і завідуюча масовим сектором В.Петрашова та прекрасним ліричним танком у виконанні хореографічної групи народного аматорського ансамблю пісні і танцю «Барвінок», хореограф Т.Часник. Міському голові Сергію Філіпенку вручили святковий коровай, який, на прохання Сергія Івановича , поділили між людьми, які прийшли до парку святкувати День міста. Потім відбулася розважальна програма "Свято вареника", а ще можна було побачити “живі скульптури”, покататися на каруселях, відпочити на атракціонах.

З самого ранку над містом святковим віночком сплелися хмаринки. Кришталевою росою вмилися вулиці та провулки, і неначе розквітли від веселих поглядів мешканці та гості міста. Саме такий настрій підтримали і творчі колективи міста у своїй театралізованій розважальній програмі «Свято вареника».

Чарівні жінки-господині, майстрині кулінарної справи, вразили чоловіче журі, обране з присутніх знам’янчан, не тільки своїми магічними і смачними стравами, а й гарними очима, лагідними та гостинними посмішками і звісно ж оригінальними частуванням вареників. Після короткого обговорювання журі одноголосно визначило – у команди «Кумушки» міського Палацу культури – «найсмачніші» вареники, у команди «Господині» - БК смт.Знам’янка Друга – «найкращі», а у ПП Комарь Тетяни – «найоригінальніші». Учасницям були вручені дипломи і пам’ятні сувеніри. Після нагородження кожен бажаючий мав змогу покуштувати українську страву, дізнатися особливий рецепт. І все це відбувалось на фоні жартівливих мініатюр, гуморесок, вікторин, сценок про кумів, які подарував знам’янчанам – народний театральний колектив «Діалог» МПК, кер. С. Бойко.

Ліричні і веселі, про Україну і кохання лунали пісні у виконанні народного аматорського ансамблю української пісні і танцю «Барвінок» міського Палацу культури, кер. Заслужений працівник культури України – Є. Мельниченко, студії вокального співу «MELOS» МПК, кер. Р. Павловський, та талановитої зірочки – Софії Новмержицької. Із задоволенням глядач насолоджувався чарівними звуками акордеону і сопілки від юних вихованців ДМШ(дир.. С. Івасенко) – Єгора Пачхуа і Макара Пашка. Цікавинкою програми стала запальна «Українська полька» у виконанні маленьких танцюрів зразкового хореографічного колективу «Веселка» МПК (кер. Т. Часник) .

Насиченою була робота і міської асоціації народних майстрів та самодіяльних художників «Промінь» міського Палацу культури, керівник В.Кравченко. Свої роботи представили Н.Котова(в’язані ляльки, та ляльки з панчох), О.Чумаченко (в’язані ляльки), А.Проша (виготовлення прикрас, лялки Тільді та інтер’єрні іграшки), Н.Кобець (вишиті картини), О.Волкодав (художник). Своїм досвідом вони ділилися з гостями-майстрами з Полтави, Луцька, Кропивницького, Олександрії. Вийшла так би мовити, творча майстерня колег по цеху декоративно-ужиткового мистецтва.

Креативно підійшли до 150-річчя заснування Знам’янки працівники міських бібліотек та подарували Ярмарок творчих ідей «До ювілею міста даруємо Бібліонамисто».  Марафон інтелектуалів «Я в цьому місті живу, я це місто знаю» зібрав біля себе знам’янчан різного віку, адже всі хотіли перевірити свої знання та отримати призи. А ось маленькі мешканці прийняли участь у майстер-класі «Я люблю своє місто». Справжньою окрасою парку відпочинку стала арка «Бібліонамисто». Гості свята знайомилися з творами наших письменників та поетів: А.Р.Загравенка, О.А.Рябошапки, Г.Рогової, О.Архангельського, Т.М.Стеблевської. Приємно було побачити біля виставки доньку та онука Анатолія Романовича Загравенка. Зацікавили мешканців і книги та буклети виготовлені бібліотекарями.

«Знам’янко рідна моя» - саме так звернулися до своєї Батьківщини маленькі користувачі бібліотек у своїх малюнках, передавши бачення свого міста та його майбутнє. За допомогою фотовиставки «Історичне фото мого міста» всі бажаючі змогли поринути у минуле та згадати свою молодість.

Ну а зберігач фондів міського краєзнавчого музею О.Моліс підготував виставку рідкісних документальних фото з історії міста, яка користувалась особливою увагою відвідувачів святкової програми.

  Урочистоста програма відбулася  на міському стадіоні. Вітаючи знам’ячан з іменинами, міський голова Сергій  Іванович Філіпенко сказав: «Дорогі знам’янчани , гості нашого міста! Сердечно вітаю вас із 150- річним ювілеєм нашого рідного міста та з Днем профспілок залізничників і транспортних будівельників України! Цього дня ми почуваємося іменинниками, а наші серця переповнює радість і гордість за місто, яке стало нашою затишною домівкою. Адже Знам’янка – це як маленька держава, зі своїми традиціями, звичаями, побутом та культурою.

 Ми з вдячністю згадуємо всіх, хто творив історію нашого міста, збагачував його традиції, розбудовував, боронив від ворога, віддав своє життя.

 Наше місто славиться талановитими, щирими, добрими й працездатними людьми , які створюють його матеріальне й духовне сьогодення та майбутнє.

А тому, низький уклін і велика шана Вам за самовіддану працю!»

Серед наших знам’янчан є ті, які не повернуться додому ніколи... Пам’ять про них – це наш біль і наша гордість за те, що ми мали честь жити з ними в одному місті. До останнього подиху вони залишилися вірними кожному слову військової присяги, вірними своїй Батьківщині, а це і є, вищим визнанням заслуг перед містом і його жителями.

 Міський голова С.І.Філіпенко вручив відзнаки «Почесний громадянин міста», а саме, ПОЧЕСНИЙ ГРОМАДЯНИН МІСТА - ПОСМЕРТНО присвоєно Героям-землякам, які віддали своє життя у боротьбі за незалежність і державний суверенітет України. Для отримання нагород на сцену були запрошені батьки та представники родини:Голого Віктора Анатолійовича, Єфремова Дмитра Сергійовича, Капелюхи Сергія Вікторовича, Кісліченка Дмитра Валерійовича, Носкової Катерини Володимирівни, Трубіна Сергія Сергійовича, Цуркана Дмитра Володимировича.

 Звання ПОЧЕСНИЙ ГРОМАДЯНИН МІСТА -  посмертно присвоєно Загравенку Анатолію Романовичу, за вагому та суспільну значимість для міста, як журналіста й багаторічного редактора міської газети, поета, прозаїка, драматурга, члена Національних спілок журналістів та письменників України. А.Загравенко переможець загальноукраїнського конкурсу «ЗМІ – громадянському суспільству», лауреат обласної премії ім. Ю.Яновського, лауреата обласної літературної премії імені Євгена Маланюка 2013 року. Нагороду отримав онук Анатолія Романовича Володимир.

Громада схилила голови перед подвигом наших бійців, які віддали своє життя заради майбутнього нашого міста та України. Пам’ятаймо, яку ціну заплатили вони за мир, спокій та єдність нашої землі.

  Місто живе... Вже 150 років молитвою зустрічає світанок і проводжає день. В золотавих туманах прокидається воно щоранку, як і багато літ тому. І ми вдивляємося в його усміхнене, добре обличчя. Місто вітає нас щедрими кетягами калини, п’янким запахом каштанів і матіоли.

 Зазвичай на такому святі найщиріші і теплі побажаннями нашому рідному місту лунали від почесних, бажаних нам гостей:

  Осінського Сергія Олександровича - заступника голови Кіровоградської обласної державної адміністрації, Богоявленської Олени Миколаївни – секретаря Олександрійської міської ради, Єпископа Олександрійського та Світловодський Боголєпа,          виконуючого обов’язки начальника виробничого підрозділу Знам’янська дирекція залізничних перевезень регіональної філії «Одеська залізниця» Маляренка Дмитра Олександровича.

 Цього року в рамках святкування 150-річчя міста Знам’янка виконавчий комітет Знам’янської міської ради провів конкурс «Гордість міста», метою якого є відзначення вагомих досягнень у різних галузях життєдіяльності міста та кращих представників громади міста, заохочення талановитих особистостей в сферах суспільного життя, стимулювання громадянської та творчої активності населення. 

Тож, в номінації «Захисник Вітчизни» відзначені:

Валицька Марина Анатоліївна, молодший сержант, стрілець – помічник гранатометника 1-ої штурмової роти 46-го окремого штурмового батальйону Збройних Сил України;

Щетінін Володимир Михайлович, майор, заступник військового комісара з територіальної оборони Знам’янського об’єднаного військового комісаріату, член громадської організації «Знам’янська міська спілка ветеранів АТО».      

В номінаціях:  «Кращий працівник медичної сфери» відзначений Загра Іван Михайлович, лікар-хірург комунального закладу «Знам’янська міська лікарня Імені А.В. Лисенка»; «Освітянський Олімп» - відзначена Залєвська Наталія Миколаївна, керівник зразкового художнього хореографічного колективу бального танцю «Перлина»; «Спортивна гордість» - відзначено Довгаленко Володимира Івановича, голову громадської організації «Знам’янський міський гандбольний клуб «Локомотив»;

 «Лідер залізниці» Лисенко Анатолій Миколайович, помічник машиніста тепловозу відокремленого підрозділу «Локомотивне депо Знам’янка» регіональної філії «Одеська залізниця» акціонерного товариства «Укрзалізниця»;

«Кращий професіонал» - Вородіна Лариса Іванівна, ветеран органів місцевого самоврядування, начальник фінансового управління виконавчого комітету Знам’янської міської ради 1996 – 2010 років;

«Обдарована учнівська молодь» Корень Юрій Володимирович, випускник 11 класу навчально-виховного комплексу «Знам’янська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2 – ліцей»;

«Кращий за професією у комунальній сфері», Гамлій Станіслав Володимирович, газоелектрозварник Знам’янського водопровідно-каналізаційного господарства обласного комунального виробничого підприємства «Дніпро-Кіровоград»; «Лідер самоорганізації населення», Павленко Алла Вікторівна, голова об’єднання співвласників багатоквартирних будинків «Співоче»;  «Творча особистість; Ткаліч Віталій Віталійович, учасник театрального колективу «Діалог» Знам’янського міського Палацу культури.

В номінації «Родинні скарби» відзначено Мілюкову Оксану Олександрівнау, яка виховує 7 дітей, має Почесне звання «Мати – героїня»;  «Новатор соціальної сфери» відзначено Бабійчук Ганну Олексіївну, голову ради громадської організації «Знам’янська міська Організація ветеранів України».

  Міський голова Філіпенко Сергій Іванович та виконуючий обов’язки начальника виробничого підрозділу Знам’янська дирекція залізничних перевезень регіональної філії «Одеська залізниця» Маляренко Дмитро Олександрович вручили нагороду - почесну грамоту начальника залізниці   за сумлінну працю на залізничному транспорті, професійну майстерність, творчу ініціативу у роботі та з нагоди 150-річчя міста Знам’янка диспетчеру поїзного виробничого підрозділу «Знам’янська дирекція залізничних перевезень» Борозні Антону Сергійовичу, техніку відділу перевезень виробничого підрозділу «Знам’янська дирекція залізничних перевезень» Данильчук Вірі Григорівні.

    За сумлінну працю на залізничному транспорті, професійну майстерність, творчу ініціативу у роботі та з нагоди 150-річчя міста Знам’янка оголошено подяку начальника залізниці:

диспетчеру поїзного виробничого підрозділу «Знам’янська дирекція залізничних перевезень» Івановій Оксані Вікторівні; складачу поїздів станції Знам’янка виробничого підрозділу «Знам’янська дирекція залізничних перевезень» Калюші Віктору Миколайовичу; сигналісту станції Знам’янка виробничого підрозділу «Знам’янська дирекція залізничних перевезень» Хмарі Світлані Петрівні.

     Нагороджено годинником від начальника залізниці інженера пасажирського підрозділу «Знам’янська дирекція залізничних перевезень» Коваль Тетяну Юріївну.

     На честь ювілею міста, привітали молоді пари, які зареєстрували шлюб 3 серпня 2019 року: Соколових Іллю та Альону, Хохлових Ігоря та Оксану, Шишенко Світлану та Корнійчук Віктора.

    Найбільше щастя жінки, сім’ї – народження здорових дітей. Щасливі діти, міцні родини формують здорове суспільство.  Наше славне місто поповнилося новим мешканцем, саме в цей святковий день, о 6 ранку в родині Смуглій Павла Володимировича та Карини Олександрівни народилася донечка Анастасія Павлівна Смуглій. Отже, подарунок отримали бабуся Катерина Анатоліївна та дідусь Петро Сергійович.

Творчі колективи міського Палацу культури, також, ведучі В.Кравченко та В.Ткаліч вітали знам’янчан теплими словами, гарними піснями у виконанні В.Запісочної, Л.Бабіної, В.Кулик, В.Котлярової.

    День народження міста продемонстрував найкращі таланти, якими багата наша Знам’янка, любов мешканців до народної творчості, різних видів мистецтва і дозвілля.

   Музичні привітання у цей святковий день лунали від театру пісні “Джерела”(м.Київ), ведучого концерту, ведучого радіо “Шансон” Богдана Корабльова. Чудовим подарунком для знам’янчан став виступ фіналіста «Голосу країни», земляка Андрія Хайата.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень