Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Бюджет міста – 2019: проблеми, шляхи вирішення

Дата: 06.06.2019 19:15
Кількість переглядів: 1480

Фото без описуОсновна відмінність бюджету нашого міста  в тому, що  81,6 % доходів загального фонду  бюджету  - це  податок на доходи фізичних осіб.
Тобто, саме  податок на доходи фізичних осіб і є основним чинником для збільшення дохідної бази міського бюджету. 

За результатами перших п’яти місяців нинішнього року  збільшення надходжень податку на доходи  склало  106,6%. Здавалося б, непогана цифра. Якщо не порівнювати її з даними минулого року. В 2018 році  за результатами перших п’яти місяців року  збільшення надходжень податку на доходи склало   141,7%.  Різниця відчувається, чи не так?

«Від чого ж залежить розмір надходжень до бюджету міста?» - запитаєте ви.

Від розміру фонду оплати праці, який, у свою чергу, залежить від чисельності працівників та розміру заробітної плати.

Протягом багатьох років основними платниками, котрі забезпечують надходження до міського бюджету, залишаються виробничі підрозділи залізниці (податок на доходи із заробітної плати залізничників за п’ять місяців нинішнього  року склав 63,3 % у загальному обсязі надходжень загального фонду бюджету та 70,2% у загальному складі надходжень податку на доходи). Саме тому бюджетна галузь міста завжди дуже гостро реагує на всі процеси, пов’язані із станом справ на залізничному транспорті.

В результаті проведеного аналізу надходжень до міського бюджету податку на доходи, утриманого із заробітної  плати працівників залізниці, виявлено зменшення розміру середньомісячних надходжень за п’ять місяців нинішнього року до середньорічного показника за 2018 рік на 285,5 тис. грн. щомісяця. Такий стан речей викликає неабияке занепокоєння, оскільки при формуванні бюджету міста на 2019 рік було враховано планове збільшення надходжень податку на доходи фізичних осіб на 18,6% до факту надходжень за 2018 рік. При цьому, темп росту податку на доходи до попереднього бюджетного періоду у 2017 році фактично склав 138%, у 2018 році – 132,8%.

Відповідно до наданої виробничими підрозділами залізниці інформації, крім зменшення фактичної чисельності працівників, з березня 2019 року Знам’янська дирекція залізничних перевезень, експлуатаційне вагонне депо Знам’янка, Знам’янський загін воєнізованої охорони, Знам’янська дистанція сигналізації та зв’язку, локомотивне депо Знам’янка та Знам’янська дистанція захисних лісонасаджень сплачують податок на доходи фізичних осіб, утриманий із заробітної плати працівників, до бюджетів, за місцезнаходженням своїх дільниць (у 2018 році сплата проводилась до бюджету міста Знам’янки). В результаті цього міський бюджет недоотримує значну суму доходів загального фонду, адже при формуванні прогнозних показників на 2019 рік зменшення дохідної частини не планувалося. Оскільки податковим законодавством визначено, що у разі зміни місцезнаходження платників податків сплата визначених законодавством обов’язкових платежів здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду, сплата виробничими підрозділами податку на доходи до бюджетів за місцезнаходженням своїх дільниць із березня поточного року призводить до розбалансування міського бюджету.

Як наслідок, станом на 1 червня 2019 року показник виконання дохідної частини загального фонду бюджету міста вже складає 98,5%. За попередніми розрахунками, до кінця року показник виконання дохідної частини може знизитись у межах до 90%.

Ситуація із зменшенням надходжень погіршується ще й тим, що  з бюджету міста  Знам’янка здійснюється передача частини доходів у  сумі 26,3 млн. грн. до державного бюджету.  Фінансовий ресурс бюджету міста Знам’янка у 2019 році, отже, зменшується двічі: спочатку  у вигляді реверсної дотації (передачі коштів до державного бюджету) та вдруге – при  недоотриманні планових  надходжень податку на доходи фізичних осіб. Такий стан речей призводить до дефіциту бюджетних коштів для фінансування навіть першочергових видатків. Через брак наявного фінансового ресурсу та з метою збалансованості показників міського бюджету до кінця року можливо виникне необхідність скорочення видатків бюджету в межах до 10%. При цьому, окремі території у додаток до базової дотації з державного бюджету отримують ще й додаткові кошти у вигляді понадпланових надходжень податку на доходи, сплаченого залізницею.

З метою вирішення ситуації, що склалася, нещодавно  під головуванням міського голови Сергія Філіпенка, за участі начальника Знам’янської ДПІ Олександрійського управління ГУ ДФС у Кіровоградській області Павла Козіна, було проведено нараду з представниками виробничих підрозділів залізниці у місті Знам’янка, на якій було розглянуто основні проблемні питання виконання бюджету міста у 2019 році.

Особливу увагу було приділено зменшенню надходжень до бюджету міста Знам’янки та пошуку можливих шляхів вирішення ситуації, що склалася. 

Фінансове управління


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень