Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Робота позачергової п’ятдесят сьомої сесії міської ради завершена

Дата: 13.08.2018 15:08
Кількість переглядів: 608

                                                                                    

                                                                                                              

  Робота позачергової п’ятдесят сьомої сесії міської ради завершена.  Вето міського голови не подолано. 

9 серпня 2018 року  о 9.00 год. під головуванням міського голови Сергія  Івановича Філіпенка у сесійній залі міської ради було розпочато позачергову п’ятдесят сьому cесію Знам’янської міської ради сьомого скликання. Нагадаємо, що  09.08.2018 року, перш ніж перейти до обговорення порядку денного, відповідно до п.1 ст.14 Регламенту Знам’янської міської ради у зв’язку із неможливістю здійснити голосування за допомогою автоматизованої системи електронного голосування, так, як функція «ветування» не передбачена в системі голосування, міським головою було запропоновано обрати  лічильну комісію для голосування у кількості 2 осіб. Під час затвердження питання «Про обрання лічильної комісії» рішення не набрало необхідної кількості голосів, а склад лічильної комісії не було затверджено. Відповідно до п. п. 1.1. ст. 27 Регламенту Знам’янської міської ради сьомого скликання у новій редакції, затвердженого рішенням міської ради від 17 березня 2017 року №776» міським головою було оголошено перерву до 09.00 год. 10 серпня 2018 року, а враховуючи відсутність кворуму зранку, до 17 год.30 хв. 10 серпня 2018 року.
10 серпня 2018 року о 17 год.30 хв. робота сесії була продовжена. У  пленарному засіданні позачергової п’ятдесят  сьомої сесії  міської ради 10.08.2018 року о 17 год.30 хв. брали участь: депутати міської ради І.Зіньковська, О.Кузін, О.Антоненко, С.Каратєєв; І.Грінченко – не зареєструвався.
Начальником юридичного відділу Юрієм Володимировичем Данільченком було поінформовано присутніх про зміст розпорядження міського голови від 30 липня 2018 року №20 "Про зупинення рішення Знам’янської міської ради сьомого скликання від 27 липня 2018 року №1475 «Про  внесення змін та доповнень до Регламенту Знам’янської міської ради сьомого скликання у новій  редакції, затвердженого рішенням міської ради від 17 березня 2017 року №776»", ознайомлено із обґрунтуванням зауваження міського голови на  рішення міської ради від 27.07.2018 року №1475 «Про внесення змін та доповнень до Регламенту Знам’янської міської ради сьомого скликання у новій редакції, затвердженого рішенням міської ради від 17 березня 2017 року №776».
Юрій Володимирович також наголосив на тому, що відповідно до ч.4 ст.59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» рішення сільської, селищної, міської ради у п’ятиденний строк з  моменту його прийняття може бути зупинено сільським, селищним, міським головою і внесено на повторний розгляд відповідної ради із обґрунтуванням зауважень. Рада зобов’язана у двотижневий строк  повторно розглянути рішення. Розпорядженням визначено дату повторного розгляду рішення не пізніше 12 серпня  2018 року.  Якщо рада відхилила зауваження сільського, селищного, міського голови  і підтвердила попереднє рішення двома третинами депутатів від загального складу ради, воно набирає чинності. Теж саме передбачено  у п.4 ст.38 Регламенту Знам’янської міської ради.
    У зв’язку із вищевикладеним,  депутати не виконали обов’язок повторного розгляду рішення, а міський голова не має можливості перенести пленарне засідання на іншу дату, тобто в даному випадку буде порушення ч.4 ст.59  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та п.4 ст.38 Регламенту міської ради, тому необхідно закрити позачергову п’ятдесят сьому позачергову  сесію Знам’янської міської ради.
Крім того, необхідно зазначити, що систему та гарантії місцевого самоврядування в Україні, засади організації та діяльності, правового статусу і відповідальності органів та посадових осіб місцевого самоврядування визначено Законом України від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі - Закон № 280/97-ВР).
Повноваження міського голови визначені статтею 42 Закону № 280/97-ВР, до них відносяться, зокрема: міський голова підписує рішення ради та її виконавчого комітету (пункт 3 частини 4); скликає сесії ради, вносить пропозиції та формує порядок денний сесій ради і головує на пленарних засіданнях ради (пункт 8 частини 4).
З огляду на те, що в силу положень Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»  міський голова є головною посадовою особою міської громади, а його повноваження починаються з моменту оголошення міською виборчою комісією на пленарному засіданні ради рішення про його обрання і закінчуються з моменту вступу на цю посаду іншої обраної відповідно до закону особи.
Тобто, міський голова при здійсненні ним владних управлінських функцій на виконання своїх повноважень діє на забезпечення блага міста і добробуту його мешканців, на захист прав, свобод і законних інтересів громадян, які не можуть бути обмежені будь-якими часовим рамками.
Таким чином, міський голова відповідно до діючого законодавства використав своє право в повному обсязі щодо зупинення рішення міської ради, а депутати Знам’янської міської ради проігнорували та не підтвердили прийняте рішення 2/3 голосів.
У  пленарному засіданні позачергової п’ятдесят  сьомої сесії  міської ради 10.08.2018 року о 17 год.30 хв. також брали участь: перший заступник міського голови В.Загородня, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів С.Гребенюк, працівники відділу забезпечення діяльності міської ради.
Депутати Знам’янської міської ради сьомого скликання, відсутні на  пленарному засіданні позачергової п’ятдесят  сьомої сесії  міської ради 10.08.2018 року о 17 год. 30 хв: Н.Клименко, О.Бойчук, С.Філіпова, С.Постика, О.Луц, В.Мацко, Ю.Сопільняк, С.Лєвінте, С.Бойко  – відпустка; О.Тітарєв, І.Микуляк, Н.Коленченко – виробнича необхідність; М.Терновий,  О.Куцов – за сімейними обставинами. Зазначені причини своєї відсутності депутати повідомили в телефонному режимі. Н.Данасієнко, Р.Кондратьєв, Ю.Клюка, А.Мороз, Ю.Майборода, Т.Макарова,  О.Озеряний, В.Озеряний, К.Пастух, С.Пашко, О.Рубан, Л.Семиніна, А.Тесленко, Н.Тесленко, Н.Тишкевич не повідомили причини відсутності.
На сайті міської ради є розділ «он-лайн трансляції засідань міської ради», який знаходиться в пункті меню «Міська рада» і кожен має змогу ознайомитися з ходом проведення сесії міської ради.

Відділ забезпечення діяльності міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень