Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

На Кіровоградщині тривають об’єднавчі процеси в рамках децентралізації

Дата: 04.06.2018 14:41
Кількість переглядів: 616

Фото без описуВ облдержадміністрації проведено чергову онлайн-нараду з питань впровадження реформи децентралізації на території районів, де ще не створено жодної об’єднаної територіальної громади. 01 червня 2018 року відбулося чергове засідання під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Коваленка, за участі начальника управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури ОДА Вікторії Кулікової і консультантів проекту "Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування" Асоціації міст України.

У режимі он-лайн про хід об’єднавчих процесів на їхніх територіях поінформували керівники Новгородківської, Олександрівської, Онуфріївської, Петрівської, Долинської та Устинівської райдержадміністрацій.

На початку наради Сергій Коваленко підкреслив, що об’єднавчі процеси на Кіровоградщині тривають. Населені пункти, які ухвалили рішення про об'єднання і утворили ОТГ, мають значні переваги. Цього року на область передбачено 23 мільйони гривень з державного бюджету субвенції на формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад, які спрямують на оновлення соціальної інфраструктури ОТГ.

У Новгородківському районі, за словами голови РДА, підтримали формат "1 район – 1 громада". Новгородківська селищна рада розіслала усім сільським радам району пропозиції щодо об'єднання. Наступний крок – громадські обговорення на території населених пунктів, які розпочнуться найближчим часом.

Модель "1 район – 1 громада" підтримують і в Олександрівському районі. Однак, ситуація дещо напружена, оскільки Розумівська сільська рада не підтримує об'єднання в такому форматі. Незабаром відбудеться сесія Олександрівської селищної ради, де розглядатимуть відповідне питання, і сільським радам буде повторно направлено запрошення.

В Онуфріївському районі тривають консультації. За Перспективним планом на території має бути 2 ОТГ, однак є припущення, що ці громади не будуть спроможними. Зважаючи на це, проводяться перемовини щодо об'єднання за принципом "1 район – 1 громада" з центром в Онуфріївці.

У Петрівському районі об’єднавчі процеси відбуваються відповідно до Перспективного плану, яким передбачено створення 3 ОТГ – Петрівської, Новостародубської та Ганнівської. Уже ухвалено відповідні рішення на сесіях сільських та селищної ради, що стануть центрами громад, та надіслані листи-пропозиції стосовно приєднання усім іншим сільським радам.

Дещо напружена ситуація в Долинському районі. Згідно із Перспективним планом тут планується утворити 2 ОТГ – Долинську і Боківську. Але Гурівська сільська рада проводить роботу щодо створення окремої громади шляхом об'єднання з іншим селом. Проте, за розрахункам, така ОТГ не буде спроможною. За словами Сергія Коваленка, такий формат об'єднання відповідає не ОТГ, а укрупненій сільській раді.

В Устинівському районі продовжують консультації щодо створення на території однієї об'єднаної громади

Джерело: сайт Кіровоградської ОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень