Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Знам’янщина відзначила 73-ю річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Дата: 10.05.2018 14:22
Кількість переглядів: 711

Фото без опису73 рік поспіль Україна святкує перемогу над нацизмом у Другій світовій війні. Все менше ветеранів приходять на міські заходи, щоб згадати подвиг цілого народу. 

Проте пам’ять про Велику Перемогу залишається жити у серцях нащадків, яким історія, на жаль, так скоро нагадала про страшну ціну, якою здобувається мир.

Фото без описуДва покоління захисників рідної землі зібралися біля міського Палацу культури, під час урочистої частини, щоб відсвяткувати День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та вшанувати полеглих героїв, які ціною власного життя боронили рідну землю.

До ветеранів звернувся міський голова  Сергій Філіпенко: "Схиляю голову в пошані та висловлюю безмежну синівську вдячність Вам,  ветеранам Другої світової війни і працівникам тилу. Ваше життя -  безцінний  досвід  і  мудрість, Ваша любов до Батьківщини і відданість їй – найкращий приклад   для патріотичного виховання майбутнього покоління, збереження в наших серцях пам’яті великого подвигу.

Фото без описуНаш земний уклін усім, хто пережив роки окупації та пекло концтаборів, хто піднімав з руїн і відроджував рідну Україну.  Нехай зігріває нас всіх незгасне світло перемоги, додає сил та наснаги для добрих справ в ім’я щасливого майбутнього нашої країни. Нехай  пам'ять про цю перемогу буде для всіх вічним прикладом, взірцем мужності, стійкості і відданості нашій  Батьківщині. Нині онуки і правнуки наших визволителів самовіддано боронять незалежність і територіальну цілісність України. У цей знаменний день прийміть мої щирі побажання миру і добра, щастя і здоров’я, уваги і любові близьких і рідних  людей, впевненості в  світле майбутнє!»

Фото без описуНародний депутат Верховної Ради України Олесь Довгий звернувся до присутніх з такими словами : «Дорогі наші ветерани, мій дід - ваш ровесник  теж бачив війну, він для мене був найближчою людиною, але на превеликий жаль це перше 9 Травня  яке його з нами немає. У мене дід письменник і коли останній раз я його бачив він написав ще один вірш, це був  останній його вірш», який він прочитав Олесь Довгий прочитав.  Також зазначив: «Я дякую всім хто захистив своїм життям право на наше, я вірю що нашою справжньою вдячністю ветеранам і справжньою пам’яттю про тих, хто ціною свого життя дарував нам наше, а нам потрібно вміння зробити так, щоб наші діти уже не побачили війни. Ніхто із нас не міг подумати що ця рана буде кровоточити знову. Що ця чорна біда торкнеться багатьох сімей. Вчора був Фото без описуДень примирення,  я вірю в те що в світі є одна велика енергія і кожний із нас є маленькою частинкою її. Я прошу Бога миру для наших дітей, прошу мудрості для кожного із нас, знайти смирення і прощення . В цей пам’ятний день найдіть в собі, в своєму серці мудрість і силу пробачити, простити і об’єднатися не навколо війни, а навколо миру навколо того, щоб відбудувати те, що нам подарували ціною життя наші діди, а захищають ціною свого життя наші брати і сестри. Шановні дорогі ветерани! Дорога громада! Я прошу вас, подумайте про ці слова. І давайте не словом, а ділом спробуємо побудувати таку країну, в якій наші діти ніколи не побачать війни».

Фото без опису«Це день, коли згадують всіх, хто кував перемогу на фронтах, хто працював у тилу і  забезпечував солдат, партизанів і підпільників усім необхідним, – зазначила у своєму виступі голова міської організації ветеранів України Ганна Бабійчук. Дозвольте низько вклонитися всім мужнім воїнам віддавши життя за рідну землю, 23 знам’янчан - учасників бойових дій Другої світової війни залишилися серед нас, але незважаючи на їх вік, а їм уже за 90, вони продовжують виховувати молодь, своїх онуків і правнуків, зберігаючи правду історії, по можливостях зустрічаються в школах, училищах, музеях з молоддю. Із 23 фронтовиків всього десять мали можливість сьогодні приймати участь у мітингу. Давайте привітаємо їх оплесками. Дякуємо Вам, дорогі наші. Пишаємося вами. Здоров’я міцного вам мирного неба, любові від рідних друзів, шани і поваги. Яку ви заслужили».

Фото без опису«Сьогодні, я звертаюсь до всіх хто відстоював право жити у цілісній мирній країні, до ветеранів захисників Вітчизни, учасників АТО, воїнів-афганців. У нашій пам’яті залишаться всі, хто загинув відстоюючи нашу свободу. Дякуємо ветерани за Вашу мужність, силу і віру, ви наша гордість і слава, велич вашого подвигу не під власна часу, земний Вам уклін і за ваш героїчний приклад сьогодні нас, який надихає на нові  звершення, укріплює наш дух, допомагає долати труднощі та йти вперед до перемоги. Вічна слава переможцям! Нехай мир і злагода завжди живуть на нашій землі!» , — сказав заступник голови міської Спілки ветеранів АТО  Микола Нікітін.  

Фото без опису«З перших днів війни ми віддаємо велику шану ветеранам, які зі зброєю в руках не шкодуючи сил, життя, боролися заради волі і незалежності, захищали свою рідну домівку, землю, свою країну і перемогли ворога. У пам’яті залишиться кожен українець, який загинув в роки війни», сказала, привітавши всіх зі святом голова Знам’янської територіальної профспілкової організації залізничників і транспортних будівельників України, депутат міської ради сьомого скликання Людмила Семиніна.  

Опісля вітальних слів, вшановуючи ветеранів, які повернулися з перемогою, та пам’ять загиблих воїнів ветерани на чолі з керівництвом міста, учні загальноосвітніх закладів, працівники  установ, організації, представники міських громадських організацій та політичних партій під марш духового оркестру пройшли урочистою ходою вулицями міста до Фото без описумеморіального кладовища, де настоятель Української Православної Церкви святої  мучениці Тетяни  о. Андрій  відслужив поминальну панахиду за полеглими воїнами, борцями за волю та незалежність України у всі періоди історії. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять та поклали квіти до меморіалу, військовослужбовці поклали Гірлянду Пам’яті.      

Фото без описуСвяткування продовжилось у міському парку відпочинку. Для ветеранів війни та мешканців міста була організована польова каша.
У Центрі дитячої та юнацької творчості всі бажаючі мали змогу насолодитися святковим концертом «І пам’ять про війну нам душу обпікає».

Також, всі бажаючі мали змогу подивитися на високий рівень стройової підготовки, розбірки-збірки автоматів на швидкість, фрагментів рукопашного бою продемонстрованих учнями загальноосвітніх навчальних закладів міста. Крім того, переглянути фотовиставку міського Фото без описукраєзнавчого музею «Роки, обпалені війною», послухати концертну програму за участю духового оркестру міського Палацу культури, літературно-музичну програму "Переможний подих травня!", концертну програму ВІА «Ретро» та взяти участь у караоке «Пісні воєнних років».

Фото без описуЦього ж дня міський голова Сергій Філіпенко, голова міської організації ветеранів України Ганна Бабійчук  взяли участь в урочистостях з нагоди славного відзначення 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в смт. Знам'янка Друга, де привітали  ветеранів війни та мешканців селища зі святом. 

Перший заступник міського голови Валентина Загородня та голова міської організації ветеранів України Ганна Бабійчук  привітали з 100-річним ювілеєм Сокур Віру Іванівну - ветерана Другої світової війни. Вручили Вірі Іванівні Почесну Грамоту за багаторічну сумлінну працю, активну життєву позицію  та подарунок.

Фото без описуМіський голова С. Філіпенко привітав та вручив нагороди учасникам Всеукраїнського  турніру  з велоспорту, присвяченому  цій  даті.
- Це свято – результат спільних зусиль, - говорить міський голова. – Це й праця людей, що прибирали місто, і самодіяльних артистів, і організаторів свята. І, звичайно, усіх жителів Знам’янки, що прийшли до парку святкувати цю Фото без описувеличну дату. Ось так, усі разом, ми й оновлюватимемо нашу Знам’янку, робитимемо її кращою.

Свято відбулося за підтримки меценатів: ТОВ «Артмаркет» кер. Піско Ф.П., ТОВ «Агропродукт» кер. Ткаченко В.Л., приватний підприємець Меняйчев С.Л. - магазин «Гаджет», ТОВ «Т-М-С» кер. Делюрман В.В., приватний підприємець Ємченко Фото без описуА.П., Знам’янське відділення "ПриватБанк" кер. Міщенко І.В., ГО «Дельтапланерний клуб  «Дельта» кер. Волошин Є.М., ТОВ "Темп Транс" кер. Красіловський Л.Л., ТОВ «Марсель» кер. Ковальчук Ю.Б., приватний підприємець Савчук В.С. магазин «Апетит», ТОВ  «Вагонкомплектсервіс» директор  Гребенюк Ю.В.

Фото без описуДо організації та участі  долучилися професійно-технічне училище №12 та державний навчальний заклад «Професійний ліцей».

Надали допомогу транспортом депутати міської ради Луц О.І., Куцов О.Г.
 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень