Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Відбулося засідання постійно діючої робочої групи з координації дій щодо попередження насильства у сім’ї та торгівлі людьми

Дата: 22.01.2019 13:38
Кількість переглядів: 551

Перший  заступник міського голови Валентина Загородня провела засідання постійно діючої робочої групи з координації дій щодо попередження насильства у сім’ї та торгівлі людьми.

У засіданні взяли участь представники відділів та служб виконавчого комітету, ЦСССДМ, КЗ «Міська лікарні ім. А.В. Лисенка», КНП «Знам’янський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» та професійного ліцею №3.

В ході наради було обговорено порядок взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, в зв’язку із тим, що 22.09.2018 року постановою КМУ №658 затверджено новий Порядок взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі». Порядок передбачає основне:

1) взаємне інформування не пізніше однієї доби про виявлені факти домашнього насильства у випадках, передбачених цим Законом, з дотриманням правового режиму інформації з обмеженим доступом;

2) реагування на випадки домашнього насильства відповідно до компетенції та з урахуванням оцінки ризиків, що загрожують постраждалій особі;

3) узгодження заходів реагування на випадки домашнього насильства та надання дієвої допомоги постраждалим особам, що здійснюються різними суб’єктами.

Також було обговорено основні аспекти Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким визначено комплексний підхід і систему заходів щодо запобігання та протидії фізичному, психологічному та сексуальному насильству в сім’ї.

Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який набрав чинності 8 січня 2018 року впроваджує комплексний підхід у боротьбі з домашнім насильством. Він передбачає:

– розширення кола кривдників;
– введення термінового заборонного та обмежувального приписів стосовно кривдника;
– взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи;
– направлення кривдника на проходження програми для кривдників;
– розширення повноважень Національної поліції України у випадках домашнього насильства;
– доповнення переліку суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству;
– створення Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі;
– повернення штрафів, як виду стягнення за вчинення домашнього насильства.

Новим Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» доповнено та розширено перелік суб’єктів запобігання та протидії домашньому насильству, на які покладено обов’язки здійснення відповідних заходів.

За результатами засідання було дано ряд протокольних доручень щодо створенню робочої групи фахівців з надання допомоги постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статті, розробки міського плану заходів на реалізацію норм ЗУ «Про запобігання домашньому насильству на 2019 рік».


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень