Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Вернісаж української вишивки в бібліотеці.

Дата: 16.05.2019 09:40
Кількість переглядів: 430

Фото без опису15.05.2019 р. в міській бібліотеці-філіалі №1 знову цікаво і пізнавально. Бібліотекарі зібрали всіх , хто цікавиться мистецтвом української вишивки, хто любить вишивати і хоче поділитись цим з іншими.
Нам всім відомо, що “Червоне — то любов, а чорне— то журба “,  саме таку назву мав бібліотечний вернісаж української вишивки.
Як тут не згадати поетичний образ з відомої пісні Дмитра Павличка: “ Два кольори мої, два кольори: червоне то любов, а чорне то журба “. 
На заході  ми побачили лише невелику кількість рушників, що зберігаються у наших майстринь.

Саме цього дня до бібліотеки-філіалу№1 завітала  шанована в нашому місті гостя – відома майстриня з вишивки Айвазовська Раїса Олексіївна. З її розповіді всі дізналися, що вона займається цим ремеслом вже понад 25 років. Її роботи виставлялись на обласних виставках з вишивки, на фестивалі «Барвиста Україна» і навіть за кордоном у Німеччині на «Зеленому фестивалі». Багато робіт нею було виконано на замовлення музеїв,  обладміністрації, управління культури. Це такі неперевершені рушники, як «Хрещення Русі», «Кіровоградщина з добром до людей». Раїса Олексіївна вишиває тільки нитками муліне на домотканій тканині червоними, чорними і бордо кольорами. Її рушники знають не тільки в Україні, а й в Австралії, в Сієтлі, на Кіпрі, в Швеції. А також і їй дарують різноманітні вироби: чоловічу гуцулку, жіночі сорочки ХІХ століття.
Гама кольорів різноманітна. На рушниках наших майстринь були і інші кольори.Фото без опису
 Що ж вони означають? Дуже досконалу відповідь надала гостя. Вона пояснила, що червоне – то радість, чорне – журба, скорбота.А ще вона розповіла про весільні рушники, про орнаменти та їх символічне значення.
Недаремно говорять у народі, що вишивка подібна до мозаїки. Орнаменти бувають різні: рослинні, геометричні, мішані (поєднуються рослинні і геометричні орнаменти ). Всі вони неповторно гарні, як і роботи всіх запрошених жінок, які віддають вишивці увесь свій вільний час. В їх виконаних роботах відчувається велика теплота рук і їх безмежна любов до вишивання. Хочеться щиро подякувати всім присутнім за змогу насолодитися неповторною красою вишивок!
 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень