Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Поетична спадщина Т. Шевченка втілена в музиці у житті багатьох композиторів

Дата: 13.03.2019 10:44
Кількість переглядів: 694

Фото без описуСеред плеяди діячів української культури Т. Г. Шевченко належить особливе місце. Поборник правди і свободи, він своєю полум’яною поетичною і мистецькою творчістю виразив споконвічні вільнолюбні прагнення свого народу. Шевченко прожив коротке подвижницьке життя.

З нагоди 205-річниці з дня народження Т. Г. Шевченка в Знам’янській дитячій музичній школі ім.. М. В. Лисенка був проведений захід, присвячений його творчості. Учні змогли насолодитися його поетичними творами, які покладені на музику та переглянути репродукції картин.

Поетична спадщина Т. Шевченка втілена в музиці у житті багатьох композиторів. Та найбільше музичних композицій створив М. В. Лисенко. Музика до «Кобзаря» налічує понад 80 творів. До уваги слухачів були представлені такі твори: «Ой одна, я одна», «Садок вишневий коло хати», «Мені однаково» (муз. Лисенка), «Плавай, плавай, лебедонько» (Стеценка), «Утоптала стежечку», «Ой три шляхи широкії» (муз. Степового), «Думи мої», «Реве та стогне Дніпр широкий». Мабуть немає в Україні такої людини, яка б не знала напам’ять хоча б одного рядка з Шевченкового «Кобзаря».

Усі ми більшою чи меншою мірою знаємо історію трагічного життя митця-бунтаря. А от про Шевченка-художника переважній більшості відомо мало, хоча саме талант художника був тим важелем, що перевернув світ великого українського поета.

Художня спадщина Т. Г. Шевченка налічує 835 робіт. Вихованці школи переглянули репродукції картин: «Катерина», «Циганка-ворожка», «На пасіці», «Сім’я», Форт Кара-Бутак», «Пожежа в степу» автопортрети та кілька картин із серії «Живописна Україна».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень