Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Відбулося засідання позачергової шістдесят другої сесії міської ради

Дата: 12.11.2018 10:33
Кількість переглядів: 531

09 листопада 2018 року, під головуванням міського голови Філіпенка Сергія Івановича, за участі секретаря Знам’янської міської ради Клименко Наталії Миколаївни,  відбулося засідання позачергової шістдесят другої сесії міської ради.

Перед пленарним засіданням присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих, під час проведення антитерористичної операції, героїв - знам’янчан. 

30 жовтня 2018 року міським головою, відповідно до розпорядження №35, було зупинено  рішення Знам’янської міської ради від 26.10.2018  № 1676  «Про внесення змін та доповнень до Регламенту Знам’янської міської ради сьомого скликання у новій редакції, затвердженого рішенням міської ради від 17 березня 2017 року №776» як таке, що суперечить діючому законодавству та, відповідно до пункту 4 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», визначено дату повторного розгляду рішення 9 листопада 2018 року о 9.00 год. в залі засідань міської ради.  

Обґрунтування зауваження міського голови на  рішення міської ради від 26.10.2018 року № 1676 «Про внесення змін та доповнень до Регламенту Знам’янської міської ради сьомого скликання у новій редакції, затвердженого рішенням міської ради від 17 березня 2017 року №776» зачитав начальник юридичного відділу міськвиконкому Ю.Данільченко.

У своєму виступі Юрій Володимирович зазначив, що рішення міської ради від 26 жовтня 2018 року № 1676 «Про внесення змін та доповнень до Регламенту Знам’янської міської ради сьомого скликання у новій редакції, затвердженого рішенням міської ради від 17 березня 2017 року № 776» не відповідає  вимогам законодавства з наступних підстав. 

Регламент Знам’янської міської ради є підзаконним  нормативно-правовим актом, нормативний акт, виданий на основі закону, відповідно до закону і спрямований на його виконання шляхом конкретизації законодавчих приписів або встановлення первинних норм.
Одними із ознак підзаконного нормативно-правового акту є те, що він містить вторинні (похідні) норми, що приймаються на основі закону, відповідають йому та те, що він деталізує первинні норми, вміщені в законах з метою їх реалізації.
Таким чином, Регламент Знам’янської міської ради являється підзаконним нормативно-правовим актом, який повинен відповідати закону.
Регламент місцевої ради повинен визначати процедурні питання роботи ради та порядок проведення її сесії. Тобто, Регламент призначений для регулювання діяльності самої ради. Відповідно до норм Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі Закону) регламент місцевої ради не може здійснювати правове нормування організації роботи органів ради, її депутатів та посадових осіб, оскільки повинен стосуватися лише процедурних питань діяльності ради. Окремі глави Регламенту присвячені міському голові, секретарю міської ради, постійним, тимчасовим контрольним комісіям, робочим групам, виконавчому комітету міської ради, хоча їх статус і порядок діяльності встановлюється не регламентом ради, а законами України.

Відповідно до п. 8 ч. 4 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» сільський, селищний, міський голова скликає сесії ради, вносить пропозиції та формує порядок денний сесій ради і головує на пленарних засіданнях ради.

Пунктом 1 ч. 4 ст. 50 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено, що секретар сільської, селищної, міської ради здійснює повноваження сільського, селищного, міського голови у випадку, передбаченому ч. 1 ст. 42 цього Закону - повноваження сільського, селищного, міського голови закінчуються або, як у передбачено ч. 2 ст. 42 цього Закону у разі звільнення з посади сільського, селищного, міського голови у зв'язку з достроковим припиненням його повноважень або його смерті, а також у разі неможливості здійснення ним своїх повноважень.

Відповідно ст. 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» один з депутатів. головує на пленарних засіданнях ради лише у разі якщо міський голова та секретар ради, у двотижневий строк не скликають сесію на вимогу не менш як однієї третини депутатів від загального складу відповідної ради або у разі якщо такі посади є вакантними та сесія скликана депутатами відповідної ради, які становлять не менш як одну третину складу ради, або постійною комісією ради – у цьому випадку сесію відкриває за дорученням групи депутатів, з ініціативи якої скликана сесія, один з депутатів, що входить до її складу, а веде за рішенням ради - один з депутатів цієї ради.
Крім того, назване суперечить пункту 3 статті 25 нині діючого Регламенту яким зазначено, що відкриває, веде і закриває пленарні засідання Ради голова. Якщо голова не виконує цього, ці функції відповідно до чинного законодавства виконує Секретар Ради або обраний депутатами головуючий на засіданні. Відкриття сесії Ради оголошується головуючим засідання на початку першого пленарного засідання. Таким чином, прийняте рішення суперечить вимогам законодавства та Регламенту. 

Під час повторного обговорення даного питання, суб’єкт подання даного рішення, депутат  міської ради Ю.Майборода та член постійної комісії з питань депутатської діяльності, регламенту, етики та гласності, депутата міської ради С.Пашко висловили свої думки щодо рішення, а також донесли до присутніх своє бачення змісту зауважень міського голови на  рішення міської ради від 26.10.2018 року № 1676 «Про внесення змін та доповнень до Регламенту Знам’янської міської ради сьомого скликання у новій редакції, затвердженого рішенням міської ради від 17 березня 2017 року №776».

За результатами голосування, повторно рішення підтримали 22 депутати. Вето міського голови не подолано. Рішення не набрало чинності.

У  пленарному засіданні позачергової шістдесят другої сесії  міської ради брали участь: начальник юридичного відділу виконавчого комітету Знам’янської міської ради Ю.Данільченко, начальник відділу забезпечення діяльності міської ради Н.Біліченко, представники засобів масової інформації.

З результатами поіменного голосування та причинами відсутності депутатів міської ради є можливість ознайомитися на сайті міської ради  в розділі «Протоколи міської ради».

На сайті міської ради є розділ «он-лайн трансляції засідань міської ради», який знаходиться в пункті меню «Міська рада» і кожен має змогу ознайомитися з ходом проведення сесії міської ради.

Відділ забезпечення діяльності міської ради


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень