Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Нарада з головами ОСББ та ЖБК міста

Дата: 05.07.2018 09:28
Кількість переглядів: 512

Фото без описуПід головуванням міського голови Сергія Івановича Філіпенка, за участі секретаря міської ради Наталії Миколаївни Клименко відбулася нарада з членами органів самоорганізації населення нашого міста – головами об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів.

Начальником відділу з питань призначення та перерахунку пенсій Знам’янське об’єднане управління Пенсійного фонду України Наталією Василівною Кучер було висвітлено питання пенсійного забезпечення в частині: порядку призначення та нарахування пенсій, що існує на даний час; змінах  щодо визначення права на пенсію та виплат пенсій внутрішньо переміщеним особам; змін призначення пенсій державним службовцям.

Про зміни в порядку нарахування та призначення житлових субсидій, що відбулися з 01 травня 2018 року,  інформувала начальник відділу прийому громадян та прийняття рішень управління соціального захисту населення Олена Володимирівна Грудницька.  Доповідач проінформувала, що  27 квітня поточного року Кабінет Міністрів України на позачерговому засіданні затвердив зміни в програму субсидування. Із 1 травня субсидії не зможуть отримувати сім'ї, що мають автомобіль, якому не більше ніж п'ять років, квартиру площею понад 120 м² або будинок понад 200 м². Безробітним доведеться реєструватися в центрі зайнятості, а тим, хто здає нерухомість в оренду, – декларувати дохід від неї. 

Олена Володимирівна повідомила про зміни, що відбулися  з 1 травня. Так, власники нерухомості, які здають її в оренду, тепер мають указувати в деклараціях відповідні доходи. Для цього в документах з'явилася нова графа: "Інші доходи". Субсидії більше не зможуть отримувати сім'ї, які мають транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менше п'яти років. Винятки: мопеди і машини, надані державою (органом соціального захисту населення). Введено обмеження на житлову площу: сім'ї, які живуть у квартирах площею понад 120 м² або в будинку площею понад 200 м², більше не отримають субсидій. Це правило не поширюється на прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу. Безробітним українцям для збереження субсидій потрібно стати на облік у центр зайнятості. Органи соцзахисту тепер будуть вважати, що людина працездатного віку, яка декларує нульовий дохід і не реєструється у центрі зайнятості, отримує щомісячний дохід у розмірі трьох прожиткових мінімумів (5286 грн.). Соціальну норму на газове опалення знижено з 5 до 4,5 м³ на 1 м² площі. Для електроопалення норму зменшено з 51 до 30 кВт/год на 1 м². Під час оформлення субсидії на наднормативну житлову площу норму можна збільшити максимум на 30%. Внутрішньо переміщені особи зможуть оформити субсидію без договору про оренду житла – тільки на підставі заяви та декларації, вказавши склад домогосподарства. Ця заява "стане приводом для обстеження матеріально-побутових умов", а акт про обстеження – підставою для призначення субсидії. Громадяни, яким призначено житлову субсидію, зобов’язані щомісяця сплачувати обов′язкову частку платежу незалежно від обсягу спожитих послуг. У разі несплати обов′язкової частки плати надання субсидії припиняється за поданням організацій – надавачів послуг. 

Фото без описуНа запитання «Чи потрібно переоформлювати субсидію?», Олена Володимирівна зазначила, що за даними управління соціального захисту населення Знам'янського міськвиконкому, 30–35% нинішніх субсидіантів державну допомогу буде перепризначено в автоматичному режимі. Решті 65–70% знадобиться переоформлення.  До другої категорії належать: внутрішньо переміщені особи; сім'ї, де є непрацевлаштовані громадяни працездатного віку з нульовим доходом (або доходом меншим за мінімальну зарплату); сім'ї, яким призначили субсидію не на всіх зареєстрованих осіб, а на тих, хто фактично проживає у приміщенні; сім'ї, які станом на травень 2018 р. мали більше ніж двомісячну заборгованість за житлово-комунальні послуги. Цим людям просто потрібно звернутися в управління соцзахисту населення за адресою: м. Знам′янка, вул. Глібка, 28, і подати пакет документів – заяву та декларацію, – щоб визначити право на субсидію. Нові форми заяви та декларації можна роздрукувати з веб-сайту управління соціального захисту населення Знам'янського міськвиконкому: http://zn-upszn.at.ua , вкладка «Житлові субсидії», або отримати безпосередньо у спеціалістів управління під час прийому. 

Наразі триває прийом заяв від отримувачів житлової субсидії на повернення частини невикористаної суми субсидії, що в еквіваленті не перевищує вартості 100 куб. метрів природного газу або вартості 150 кВт електричної енергії (для тих, хто для опалення використовував електроенергію). Заявники мають можливість звернутися до управління соціального захисту населення Знам’янського міськвиконкому за адресами: м. Знам’янка вул. Глібка, 28 або вул. Михайла Грушевського, 17. При собі мати паспорт, ідентифікаційний код, номер розрахункового рахунку банківської установи. Граничний термін подання заяв – 31 серпня поточного року. Наголошуємо – економія виплачується лише за особистим письмовим зверненням отримувача житлової субсидії і лише через особові рахунки в банківських установах. 

Начальником відділу забезпечення діяльності міської ради Наталією Василівною Біліченко була надана присутнім інформація щодо впровадження процесів децентралізації влади та реалізації закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» на території України та області. Як відомо, зазначила доповідач, в Україні 187 міст обласного значення, три з них – Лиман, Балта і Біляївка – скористалися законом про добровільне об’єднання територіальних громад ще у 2015 році, коли в країні пройшли чергові місцеві вибори. Тоді ж навколо міст обласного значення було створено ще декілька ОТГ, але там Центральна виборча комісія не дозволила провести перші вибори через необхідність, на думку ЦВК, змінювати межі районів. Після цього великі міста залишилися поза процесом об’єднання громад. 4 травня Президент України Петро Порошенко підписав Закон щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення (законопроект №6466). Закон дозволяє містам обласного значення згуртувати навколо себе сусідні сільські та селищні ради і стати центром об’єднаної громади без зайвих бюрократичних процедур – в тому числі, без проведення виборів. За даними Мінрегіону, перспективні плани формування територій громад, які покривають 100% території регіону, мають лише вісім областей з 24: Донецька, Кіровоградська, Луганська, Рівненська, Тернопільська, Херсонська, Хмельницька та Чернігівська. І лише в двох з цих областей – Кіровоградській та Рівненській – перспективні плани вже схвалені Кабінетом Міністрів.

Як відомо, наголосила Наталія Василівна, 11.11.15 було прийнято розпорядження КМУ №1159-р «Про затвердження перспективного плану формування територій громад Кіровоградської області». 19 липня 2017 р. прийнято розпорядження КМУ №491-р «Про внесення змін до деяких розпоряджень Кабінету Міністрів України» яким перспективний план формування територій громад Кіровоградської області затверджений зі змінами. Знам’янська територіальна громада з адміністративним територіальної громади - м. Знам’янка входить до Переліку спроможних територіальних громад Кіровоградської області. До складу спроможної територіальної громади входять Знам’янська та Знам’янська Друга територіальна громади. Міським головою Сергієм Івановичем Філіпенком у 2016 році було повторно направлено пропозиції до 13 сіл Знам’янського району та смт. Знам’янка Друга щодо добровільного об’єднання в єдину територіальну громаду. У зв’язку з тим, що на території Знам’янського району наразі створено Дмитрівську ОТГ, а також тривають перемовини в інших сільських радах щодо створення  об’єднаних територіальних громад, пропозиція Знам’янської міської ради до сіл району щодо створення ОТГ по принципу «один район-одна громада» не знайшла свого відображення. 

На даний час в м.Знам’янка відсутній проект рішення міської ради про об’єднання з будь-якою радою на території району чи області. До Знам’янської міської ради не зверталися територіальні громади Знам’янського району чи Кіровоградської області з ініціативою щодо об’єднання зі Знам’янською міською радою з адміністративним центром в м. Знам’янка.

До присутніх голів ОСББ та ЖБК, із словами вдячності за плідну співпрацю, звернулася Тетяна Петрівна Слободніченко – начальник служби ВДО Знам’янського УЕГГ. Відзначила, що більшість з голів правління існуючих об’єднань та голів житлово-будівельних кооперативів уклали акти балансової належності зі Знам’янським УЕГГ. В той час. Як деякі з них, проігнорували відповідні звернення. Тетяна Петрівна перерахувала адреси цих житлових будинків, та звернулася з проханням якнайшвидше врегулювати дане питання. Зупинилася також на питаннях перевірки та обслуговування ДВК житлових будинків.

Начальник Знам’янського РЕМ ПрАТ «Кіровоградобленерго» Олескандр Миколайович Ковбасюк нагадав присутнім про те, що внутрішньо будинкові електричні мережі потребують своєчасного обслуговування та ремонту. Враховуючи, що внутрішня проводка будувалася в 50-х -60-х роках  і розрахована на меншу потужність, ніж наразі споживають домогосподарства, є необхідність її заміни. Наголосив на необхідності періодичного, але не рідше ніж 2 рази на рік, проведення профілактичного огляду та ремонту внутрішньо будинкових електромереж. Зазначив про необхідність належного утримання територій охоронних зон електричних мереж. 

Голови ОСББ звернулися до інженера ВТВ Знам’янського ВКГ ОКВП «Дніпро-Кіровоград» Олександра Сергійовича Шишацького із запитанням щодо якості надання послуг з централізованого водопостачання; взаєморозрахунків між об’єднаннями та ОКВП «Дніпро-Кіровоград», підвищення тарифів з 14 липня 2018 року тощо.
Керівник комунального підприємства «Знам’янський ККП» Олег Миколайович Чернявський повідомив, що підприємство на договірній основі може надавати ОСББ та ЖБК послуги по перевірці ДВК; косіння прибудинкової території та ін.
Голова ОСББ «Еліт» Тетяна Захарчук подякувала за реагування на звернення та звільнення території скверу біля школи-інтернату від пеньків. Голови ОСББ звернулися до доповідачів із запитаннями, надали пропозиції. 

Міський голова повідомив присутнім, що наразі, у зв’язку з неприйняттям міською радою до 01 липня 2018 року рішень щодо встановлення місцевих податків та зборів, міський бюджет на 2019 рік може втратити біля семи мільйонів гривень. Тому визначення об‘єктів, фінансування яких буде проводитися у 2019 році можна буде зробити тільки після формування бюджету наступного року, враховуючи очікувані надходження до міського бюджету.

Секретар міської ради Наталія Миколаївна Клименко звернулася до голів ОСББ та ЖБК з проханням надати допомогу у врученні податкових повідомлень мешканцям, що проживають в їх  житлових будинках, так як дані види податків наповнюють місцевий бюджет.

Сергій Іванович подякував головам ОСББ та ЖБК за їх активну громадську позицію та працю задля покращення умов проживання у ввірених їм будинках.

Протокол наради, із узагальненими пропозиціями присутніх буде передано на розгляд відповідальних виконавців.

На нараді також були присутні та прийняли участь у обговоренні питань порядку денного: 24 голови ОСББ та 3 голови ЖБК міста, депутати міської ради В.Мацко, С.Філіпова, О.Грудницька – начальник відділу прийому громадян та прийняття рішень управління соціального захисту населення, Т.Слободніченко – начальник служби ВДО Знам’янського УЕГГ, Н.Кучер – начальник відділу з питань призначення та перерахунку пенсій Знам’янське об’єднане управління Пенсійного фонду України, О.Шишацький – інженер ВТВ Знам’янського ВКГ ОКВП «Дніпро-Кіровоград», О.Ковбасюк – начальник Знам’янського РЕМ ПрАТ «Кіровоградобленерго», представники засобів масової інформації. 


Начальник відділу 
забезпечення діяльності
міської ради Біліченко Н.В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень