Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Відбулося засідання міської тристоронньої соціально-економічної ради

Дата: 27.11.2018 09:06
Кількість переглядів: 582

Фото без описуПід головуванням першого заступника міського голови Загородньої В.Г. відбулось засідання міської тристоронньої соціально-економічної ради. 

На порядку денному розглядалися  питання: 

•    Про стан захисту прав споживачів.
•    Про стан проведення атестації робочих місць за умовами праці.
•    Про вдосконалення професійно-технічної освіти у професійно-технічних навчальних закладах.
•    Про стан легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.
•    Про особливості формування та основні показники міського бюджету на 2019 рік
•    Про стан пенсійного забезпечення та ін.
  
На засіданні Ради виступили та надали інформацію: 

•    головний спеціаліст юридичного відділу Білоголовий В.Г. – про те, що відповідно до ст.28 ЗУ «Про захист прав споживачів» та ст.30 ЗУ «Про місцеве самоврядування» до юридичного відділу станом на 01.11.2018 року звернулося 56 осіб з заявами про порушення прав споживача. 137 осіб звернулися по питанню захисту прав споживача на особистий прийом до міського голови. За зверненнями громадян складено 18 позовів до суду. Розгляд 5 із них завершено з отриманням позитивного результату.  В середньому, взаємопорозуміння по  одній справі настає через 4-6 місяців. За результатами проведеної роботи по зверненням громадян, з реалізації вилучено товару на 56тис.грн. Було виявлено 14 осіб, які здійснювали реалізацію товару без реєстрації підприємницької діяльності. Станом на 01.11.2018 року – порушення усунені. Припинено діяльність стихійного ринку Привокзальна, 2, як незаконно діючого;

•    головний спеціаліст відділу праці та соціально-трудових відносин управління соціального захисту населення Комісарова О.М. – про те, що у місті налічується 50 підприємств, організацій та установ зі шкідливими та важкими умовами праці та з особливим характером роботи. Із них: 41 – зі шкідливими та важкими умовами праці; 8 – з особливим характером праці. Кількість підприємств, на яких проведено атестацію робочих місць  - 49, в них атестовано робочих місць – 1527. На одному підприємстві – ПАТ «Завод «Пуансон» - атестація робочих місць за умовами праці не проведена (2 робочих місця). Питома вага атестованих робочих місць складає 99,8%.

•    директор Знам’янського професійного ліцею Смоляков С.А. – про те, що  у 2018 році відповідно до ЗУ «Про професійно-технічну освіту» та  рішення Кіровоградської ОДА, Професійно-технічне училище №12 припинило діяльність шляхом приєднання до Знам’янського професійного ліцею, як до багатопрофільного. Зараз професійно-технічну освіту отримують 420 учнів, із них 41 – на комерційній основі; 18 учнів – на базі 11 класів – за дуальною формою навчання, тобто 30% учбового часу – в класах, 70% - на підприємстві. Це німецька система, договір складається між ліцеєм, підприємством та учнем, навчання здійснюється на сучасному обладнанні. На наступний рік планується введення спеціальності електрогазозварника, на базі 11 класів, за дуальною формою навчання. У 2018 році здійснені найбільш нагальні ремонти у приміщеннях ліцею, освоєно 300тис.грн. Також підготовлена документація на капітальний ремонт на наступний рік.

•    начальник відділу праці та соціально-трудових відносин управління  соціального захисту населення Манько Л.І. -  про те, що станом на 01.11.2018 року відбулося 6 засідань робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, на якому були заслухані звіти керівників про проведену роботу з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення та керівники підприємств, на яких збільшилася  кількість працівників з ознакою «неповний робочий час», всього 106 осіб.

Протягом січня-жовтня 2018 року робочою групою з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення обстежено 149 суб’єктів господарської діяльності міста. Обстеження здійснювались шляхом запрошення та заслуховування керівників СГД на засіданнях робочої групи, обстеження СГД робочою групою та вивчення стану справ по дотриманню трудового законодавства. Виявлено 24 «тіньових» робочих місця. Загалом роз’яснювальною роботою охоплено 255 керівників підприємств та фізичних осіб-підприємців. За результатами проведеної роботи легалізовано 256 робочих місць.  

Додаткові надходження до ПФУ станом на 01.11.2018 року склали 539,9 тис.грн., в т.ч. за рахунок легалізації – 497,8 тис.грн.; за рахунок підвищення заробітної плати –  42,1 тис. грн.

Під час обстежень суб’єктів господарювання членами міської робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з роботодавцями та найманими працівниками стосовно вимог  чинного трудового законодавства щодо необхідності оформлення трудових відносин з найманими працівниками, своєчасного укладення трудових договорів та повідомлення органів ДФС про прийняття працівника на роботу, недопущення працівника до роботи без оформлення трудових відносин; про підвищення відповідальності роботодавців за порушення трудового законодавства, про розмір штрафних санкцій у випадку виявлення порушень. Протягом січня-жовтня було розповсюджено 435 рекламних буклетів щодо «тіньової» зайнятості, її негативних наслідків та відповідальності роботодавців; 736 рекламних буклетів про переваги офіційного працевлаштування; про ризики для громадян, які погоджуються працювати без оформлення трудових відносин; про заходи впливу та притягнення до відповідальності роботодавців за використання незадекларованої найманої праці; 187 пам’яток «Легалізація трудових відносин. Про наболіле».
Проведено 55 семінарів на підприємствах, установах, організаціях з питань легалізації трудової зайнятості; 31 семінар на тему «Легальна зайнятість». 

Питання «тіньової» зайнятості та роз’яснення трудового законодавства постійно висвітлюються на сторінках газети «Знам’янські вісті», на веб-сайтах Знам’янського міськвиконкому та управління соціального захисту населення.
•    заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів - начальник фінансового управління Лихота Г.В. – про те, що Проектом ЗУ «Про Державний бюджет України на 2019 рік» передбачено розмір мінімальної заробітної плати 4173 грн. Відповідно до цього проводяться розрахунки з метою забезпечення перш за все захищених статей: зарплата; енергоносії; комунальні послуги; послуги зв’язку. Проектом ЗУ «Про Державний бюджет України на 2019 рік» передбачено надання державної субвенції у розмірі:
- освітня субвенція – 38,9млн.грн.;
- медична субвенція – 35,5млн.грн.;
  - соціальний захист – 120,5млн.грн.

•    начальник Знам’янського відділу обслуговування громадян управління обслуговування громадян  головного  управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області Суслов Л.Г. – про те, що з 1 грудня пенсіонерам перерахують пенсії у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян - 1497грн. (був 1435грн.). З 1 грудня мінімальні пенсійні виплати зростуть до 1497грн. Станом на 1 жовтня 2018 року чисельність пенсіонерів по м.Знам’янка склала  9 289 осіб, середній розмір пенсії по місту та району склав 2 223,8грн. За інформацією Знам’янського відділення Олександрійської ОДПІ головного управління ДФС у Кіровоградській області  за січень-жовтень 2018 року надійшло єдиного внеску на суму 66 642,5тис.грн., що на 15 753,0тис.грн. (або 130,5%) більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

За результатами засідання були прийняті відповідні рішення.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень