Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Як мирно визначити місце проживання дитини?

Дата: 01.10.2021 11:57
Кількість переглядів: 313

Фото без описуМарія одружилася з Олегом у 2018 році  Згодом у подружжя народився син  Але вже у 2020 році сім’я розпалася  Дитина залишилася жити з мамою, а батько навіщав сина. Проте чоловіка це не влаштовувало – він постійно погрожував забрати дитину від матерів.

Марія хотіла спокою – щоб син жив разом з нею, а з батьком бачився періодично, у визначений час  Але у реальності все складалося не так. Жінка з колишнім чоловіком не дійшли згоди щодо місця проживання сина  , у них виникали постійні суперечки. Батько дитини неодноразово притягувався до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства щодо колишньої дружини.

 Рішенням виконкому Чернівецької міської ради колишньому чоловіку Марії встановили порядок побачення із сином. Він міг з ним зустрічатися та проводити час кожної пятниці, суботи та неділі з 12-00 до 17-00 години  Але у присутності матері дитини.
Проте Олег постійно порушував цей порядок  – приїжджав до сина у будь-який час, коли йому заманеться. І влаштовував скандали – погрожував Марії забрати у неї сина, шантажував жінку тим, що вона ніколи не побачить дитину, ображав її нецензурною лайкою  
Не витримавши психологічного насильства, Марія вирішила звернулася до суду із позовом  до колишнього чоловіка щодо визначення місяця проживання дитини за її місцем проживання  За правовою допомогою вона звернулася до Чернівецького місцевого центру з надання БВПД. У центрі жінці призначили адвокатку Анастасію Спіжавку, яка подала до суду позовну заяву.
 Анастасія Спіжавка акцентувала увагу, що наразі син проживає з матір’ю в квартирі, яка належить його бабусі. Пані Марія створила необхідні умови для виховання та розвитку сина. Жінка офіційно працевлаштована, на диспансерному обліку в лікаря дерматовенеролога, лікаря-психіатра та лікаря-нарколога не перебуває, до кримінальної відповідальності не притягувалася. Таким чином, пані Марія вважає, що в інтересах сина, враховуючи його вік, він повинен проживати саме з нею  
 Розглянувши матеріали справи, суд вирішив позовну заяву про визначення місця проживання дитини задовольнити повністю і залишити його за місцем проживання матері.
Справа № 716/444/21 https://reyestr.court.gov.ua/Review/98136478
Коментує адвокат Анастасія Спіжавка, яка співпрацює з системою БПД:
Як мирно  визначити місце проживання дитини?
 Місце проживання малолітньої дитини визначається за згодою батьків, якщо дитина не досягла 10 років. Якщо ж дитині від 10 до 14 років, вона спільно з батьками бере участь у прийнятті рішення щодо свого місця проживання. В свою чергу дитина, якій виповнилося 14 років та батьки якої проживають окремо, самостійно приймає рішення щодо місця свого проживання.
 Також батьки мають право укласти договір  щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим із них, хто проживає окремо від дитини. Предметом цього договору є визначення місця проживання та дії з виховання, навчання, догляду за дитиною або поєднаних цих елементів, спрямованих на забезпечення нормального фізичного, духовного та морального розвитку дитини. Договір укладається в письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.
 Як визначити місце проживання дитини у  судовому порядку?
Звернення до суду відбувається шляхом подачі позовної заяви з необхідними документами  позивачем (особа, яка звертається до суду з позовною заявою, тобто той з батьків, хто бажає, щоб з ним залишилася проживати дитина) до відповідача (той з батьків, хто проживатиме окремо від дитини).
З метою позитивного для позивача вирішення такого спору, в суді необхідно доводити наступні обставини:
 відповідальне ставлення до своїх батьківських обов’язків
 стан здоров’я як батьків, так і дитини
 матеріальне становище батьків
 можливість забезпечення належних житлових умов
 сімейний стан батьків
 сталість соціальних зв‘язків дитини, її психологічний стан, місце навчання
 інші обставини (шкідливі звички, графіки роботи, професія і т.д.)
 Куди звертатися з позовною заявою?
Позовна заява про визначення місця проживання дитини подається в порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за зареєстрованим місцем проживання чи місцем перебування відповідача.
Цей кейс можна прочитати за посиланням https://bit.ly/3CA7IaJ 
#БПД #ПравоваДопомога #Legalaid


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень