Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

День Державного Прапора України

Дата: 23.08.2021 15:01
Кількість переглядів: 1543

Фото без опису23 серпня українці відзначають День Державного Прапора України. Прапор - це один із головних символів нашої держави. Історія українського прапора розпочалася кілька століть тому, але офіційно затвердили синьо-жовтий стяг як державний символ України лише 28 січня 1992 року.

Українське синьо-жовте сполучення - одне з найдавніших серед сучасних національних прапорів. Сучасний український прапор походить від герба Галицько-Волинського князівства - золотого лева в синьому тлі, який з'явився в другій половині XIII століття.

У Київській Державі сполучення цих двох кольорів використовували ще до прийняття християнства.

Синій здавна символізує чисте, мирне небо, а жовтий — символ праці і достатку — це колір хлібного лану. Проте є і інші означення. Жовтий і синій кольори є поєднанням головних символів життя — золотого сонця у синьому космосі. А ще жовтий і синій — це вогонь і вода, чоловіче та жіноче начала. Таке поєднання кольорів використовували і козаки.

Фото без описуСвяткування Дня Державного Прапора спрямовано на вшанування багатовікової історії українського державотворення, виховання шани і поваги до державних символів України.

У Знам’янській міській територіальній громаді урочистості з цієї нагоди розпочалися біля будівлі виконавчого комітету міської ради церемонією підняття Державного Прапора України . Військовослужбовці військової частини А1201 урочисто внесли Державний Прапор України. Почесне право підняти Державний прапор України було надано міському голові Володимиру СОКИРКУ та учасниці АТО/ООС Олександрі Стадник.

Виступаючи перед громадою, міський голова зазначив, що український народ ішов до проголошення незалежності саме під національними знаменами.

«Цей день є одним з найбільш знакових свят в історії України. Ставлячись з повагою до державних символів України, ми віддаємо дань пам'яті героїчного минулого країни, шануємо непорушний зв'язок часів і спадкоємність поколінь, дбайливо зберігаємо культурні традиції українського народу.

Дякую нашим мужнім воїнам, які зараз боронять країну на Сході та всім, хто докладає зусиль для побудови вільної незалежної держави.

Вічна пам'ять усім, хто загинув за Україну. Переконаний, що завдяки мужності українського народу ми зможемо гідно пройти ці важкі часи і обов’язково переможемо.

З нагоди державного свята бажаю вам, дорогі знам’янчани, миру, щедрої долі, подальших успіхів в усіх справах і починаннях заради процвітання незалежної України.

Нехай серця наповнюються гордістю за нашу державу, прагненням до єдності та порозуміння, а плідна праця буде надійною запорукою щасливого майбутнього! Слава Україні»! - зазначив очільник міста.

Після привітань відбулася церемонія нагородження, а музичним дарунком для нагородженим та присутніх пролунала пісня "Про прапор" у виконанні Олександра Безая.

Цього ж дня уже традиційно напередодні Дня незалежності України відбулося покладання квітів до пам’ятника Т.Г.Шевченку, де відбулося урочисте відкриття арт-об’єкту «Кобзар».

Геніальний поет цілком справедливо посідає перше місце серед ВЕЛИКИХ УКРАЇНЦІВ, був і залишається духовним батьком нашого народу.

Автор безсмертного „Кобзаря” все своє життя присвятив боротьбі за визволення українців від соціального і національного поневолення. Він є символом боротьби України за незалежність.

На знак пошани його творчості в нашому місті відкриваємо Арт-об’єкт «Кобзар». Книга, яка вже давно стала одним із символів літератури нашої країни.

«Сьогодні нас ще сильніше об’єднала шана до великого Українського митця, наша любов до творчості, невгамовної енергії та патріотизму Тараса Григоровича Шевченка, - зазначив міський голова Володимир Сокирко. Він – яскравий приклад для нас й майбутніх поколінь.

Щедро обдарований Богом, Шевченко присвятив свій великий талант на служіння рідній землі, рідній країні. Бо ж як то боліла його душа за рідну країну щоб могли народитися на світ такі рядки, вірші, що зачіпають серце, бентежать розум, забирають спокій.

Переносять в минуле України, змушують пережити біль і трагедію народу, простого обездоленого люду.

Україна – незалежна, суверенна держава і всі ми є свідками цього.

Фото без описуУкраїна – сильна й могутня, як прагнув великий Тарас. Той факт, що саме в цій державі народився всесвітньо відомий діяч, зростав і віддав всього себе на служіння українському народу, додає нам неабиякої гордості та відповідальності за нашу неньку Україну, за те що ми належимо до цього народу й творимо історію нашої країни.

Тож і ми не можемо стояти осторонь та виявили велике бажання доповнити пам’ятник Тарасу Шевченку новою інсталяціією, а саме КОБЗАРЕМ.

Я щиро вірю, що ця істаляція стане гарною прикрасою нашої громади і гармонійно увільється у його неповторний колорит», - підкреслив очільник міста.

Фото без описуУ виконанні народного аматорського ансамблю української пісні і танцю «Барвінок» під керівництвом заслуженого працівника культури України Євдокії Мельниченко, бандуристки Ірини Туровської, дуету студії вокального співу "Melos" Руслана Павловського та Вероніки Запісочної пролунали українські тематичні пісні.

На знак глибокої поваги до Великого Кобзаря квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку поклали міський голова Володимир Сокирко, його заступники, представники депутатського корпусу, громадськості, творчої інтелігенції та жителі міста різних поколінь.

Слова шани і поваги з нагоди Дня народження пролунали керівнику народного аматорського ансамблю пісні і танцю «Барвінок» Євдокії Мельниченко, яка родом із Шевченківського краю і все своє життя прославляла його творчість в піснях.

Міський голова Володимир Сокирко звернувся до присутніх привітати оплесками поважну, заслужену людину і керівника. Побажав Євдокії Павлівні здоров’я, благополуччя, нових творчих злетів і щоб ще довго радувала нас своєю творчістю.

В цей день відбулася церемонія покладання квітів до пам’ятного знаку «Героям загиблим за свободу та незалежність України». Міський голова, керівництво міста, депутати міської ради, представники підприємств, організацій, установ міста, політичних партій, громадських організацій, громадськості міста вшанували пам’ять захисників України хвилиною мовчання та поклали квіти.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень