Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

15 показників ефективності – відбулася презентація Порталу спроможності громад

Дата: 29.04.2021 17:00
Кількість переглядів: 1208

22 квітня відбулася презентація інформаційно-аналітичного порталу спроможності громад.

«Головним завданням в процесі децентралізації завжди було формування спроможних громад. З 1 січня цього року в Україні розпочався історичний етап - усі громади перейшли на прямі міжбюджетні відносини і стали рівними за статусом. І тепер велике значення має, наскільки ефективно вони працюватимуть. Тому вже зараз треба починати оцінювати діяльність та результати роботи громад за допомогою конкретних показників. Робити це необхідно не щоб когось посварити, а щоб швидко виявити проблеми і допомогти громадам їх вирішити. Це важливе завдання для Уряду і Парламенту, для ОДА та нових РДА», - сказав під час презентації заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Щоб мати змогу оцінити ситуацію у кожній громаді, орієнтуючись на конкретні дані, за підтримки партнера Мінрегіону - Координатора проектів ОБСЄ в Україні - був створений портал спроможності громад.

За словами розробника порталу Павла Остапенка, на порталі вже 15 показників, які дають можливість оцінити діяльність громад у тій чи іншій сфері.

«Сподіваюсь, що ці дані будуть корисними представникам місцевого самоврядування, державної влади, профільних асоціацій, а також громадянського суспільства, які могли би аналізувати показники, порівнювати дані, виявляти проблеми, знаходити причини і виправляти їх», - сказав експерт.

Показники на порталі розбиті на три групи:
·    демографія,
·    інфраструктурний розвиток,
·    фінансове забезпечення.

Павло Остапенко повідомив, що набір цих даних корелюється з тими критеріями, на які Уряд орієнтувався на усіх етапах створення спроможних громад. Перелік показників не остаточний і згодом доповнюватиметься іншими даними, які регулярно оновлюватимуться.

«Зараз на порталі усі дані станом на кінець 2020 року. Тому деякі бюджетні показники не відповідають теперішньому стану речей, бо більшість громад тоді ще не були на прямих бюджетних відносинах. Але вже наступне оновлення бюджетних показників, яке, сподіваємося, у подальшому буде щомісячним, дасть змогу побачити актуальну картину», - сказав В’ячеслав Негода.

Загалом, за його словами, портал – це стартовий майданчик великої інформаційної бази, яка дасть змогу реально оцінювати ситуацію в кожній громаді. «Розраховуємо, що набір даних дозволить нам вийти на інтегрований показник спроможності громад, який демонструватиме, на якому місці знаходиться та чи інша громада серед інших в країні», - зазначив В’ячеслав Негода.

Як повідомлялося, портал спроможності громад був запущений 21 квітня 2021 року. 

Презентація порталу відбулася за технічної підтримки швейцарсько-українського проекту DESPRO.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень