Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Нарада щодо захисту прав дітей з сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах

Дата: 12.10.2018 10:47
Кількість переглядів: 792

Фото без описуНа виконання протоколу наради у голови обласної державної адміністрації з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації та керівниками окремих територіальних органів міністерств та відомств України в області від 05вересня 2018 року № 01-26/111/0.1  та з  метою   захисту прав дітей з сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах. 

Та забезпечення  проведення спільних перевірок умов проживання сімей з дітьми,що опинилися у складних життєвих обставинах або існує загроза такого потрапляння, керуюча справами виконавчого комітету Знам’янської міської ради Ратушна І.О. провела нараду з керівниками структурних підрозділів міськвиконкому, соціальними педагогами загальноосвітніх шкіл міста, КЗ «Знам’янський районний центр первинної медико-санітарної допомоги»  та Ювенальної превенції Знам’янського відділу поліції головного управління національної поліції  у  Кіровоградській області. 

У нараді взяли участь: Карпук  Л.Д.- начальник служби у справах дітей виконавчого комітету  Знам’янської міської ради, Гловацький Є.А.- інспектор  Ювенальної превенції Знам’янського ВП ГУНП у Кіровоградській обл., Шевченко Н.В.- директор міського  центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, Ліпінська О.Г.  -завідувач методичним кабінетом відділу освіти, Сугарей А.О. -головний спеціаліст відділу молоді  спорту та охорони здоров’я виконавчого комітету Знам’янської міської ради.

В ході наради розглянуто та проаналізовано стан профілактики  правопорушень та соціально-правовий захист дітей, що проживають в сім’ях, які опинилися в складних життєвих обставинах,  робота з сім’ями, що опинилися в складних життєвих обставинах, та здійснення їх соціального супроводу, стан  підліткової злочинності в місті та профілактика правопорушень серед неповнолітніх,механізм взаємодії та порядок звернень з приводу жорстокого поводження з дітьми або загроза його вчинення, реалізація заходів щодо забезпечення прав та законних інтересів дітей в освітніх закладах міста. 

Начальник служби у справах дітей Карпук Л.Д. наголосила на тому, що одним із негативних проявів суспільства залишається дитяча бездоглядність, безпритульність, бродяжництво, правопорушення та злочинність серед неповнолітніх.

З метою раннього виявлення дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, їх вилучення з небезпечного середовища, надання їм реабілітаційної допомоги та запобігання негативним проявам серед дітей в місті систематично  проводяться профілактичні рейди: «Діти вулиці», «Вокзал», під час яких  відвідуються сім’ї, в яких батьки ухиляються від виконання своїх обов’язків та сім’ї, які опинились у складних життєвих обставинах. Карпук Л. Д. нагадала про умови влаштування, перебування та вибуття дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах і потребують соціально-психологічної реабілітації та своєчасне інформування служби  щодо сімей та дітей які потребують соціального захисту.

Директор центру соціальних служб для  сім’ї дітей та молоді Шевченко Н.В. визначила порядок взаємодії центру з суб’єктами соціальної роботи,  щодо сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Соціальний супровід сімей, які потрапили в складні життєві обставини, це особливий вид роботи, який  полягає у здійсненні соціальної роботи, спрямованої на здійснення соціальної опіки, допомоги та патронажу соціально- незахищених категорій дітей та молоді з метою подолання життєвих труднощів, збереження, підвищення їх соціального статусу.

Завідувач методичним кабінетом відділу освіти Ліпінська О.Г. познайомила з основними завданнями освітніх закладів міста щодо реалізації заходів, спрямованих на  забезпечення прав та законних інтересів дітей, формування в учнівської молоді правового світогляду та правової культури, поглиблення та практичного закріплення положень Конвенції ООН про права дитини, Конституції України та законодавства України. 

В своєму виступі інспектор Ювенальної превенції Знам’янського ВП ГУНП  в Кіровоградській обл. Гловацький Є.А.  зазначив про те, що  стан додержання законодавства щодо захисту прав дітей, які потрапили у конфлікт з законом, та профілактика злочинності серед неповнолітніх, одне з основних   завдань Ювенальної превенції Знам’янського ВП ГУНП  в Кіровоградській області. Правоохоронними органами  спільно з керівниками органів виконавчої влади розроблено та вжито відповідні скоординовані заходи, які спрямовані  на профілактику  підліткової злочинності серед неповнолітніх. 

За підсумками наради  керуючою справами виконавчого комітету Ратушною І.О. було дано доручення відповідним структурним підрозділам міськвиконкому,загальноосвітнім закладам міста щодо механізму  повідомлення служби у справах дітей про дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах (дітей, батьки яких зловживають спиртними та наркотичними засобами, ухиляються від виконання батьківських обов’язків, які постраждали від різних форм насилля, які залучаються до найгірших форм праці, які систематично самовільно залишають місце постійного проживання).


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень