Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Бюджет міста наступного року:втрачаємо вже зараз

Дата: 12.07.2018 12:57
Кількість переглядів: 609

Добрий господар дбає про своє майбутнє заздалегідь. Наперед складає план, що придбає, на що витратиться, обов’язково прорахує, чи вистачить прибутків на заплановане.  Так і в місті з міським бюджетом.

Ось тільки всі витрати і надходження  до міського бюджету плануються і розподіляються в чітко визначені законодавством строки, з дотриманням відповідних  норм.

За календарем сьогодні – середина літа. Здавалося б, ще рано перейматися  планами наступного року. Та за чинним законодавством, встановлення місцевих податків і зборів на 2019 рік мало б вже бути завершено. Підкреслюю  - мало б бути завершено, але…

 Саме через те, що не відбуваються пленарні засідання міської ради (депутати або не приходять на сесійні засідання, або приходять і не голосують за винесені проекти рішень), і досі не прийнято рішення міської ради про встановлення місцевих податків і зборів на 2019 рік...  Не переглянуто ставки земельного податку. При цьому Податковим кодексом України передбачено вимогу щодо надання до 1 липня цього року копій рішень до контролюючих органів про встановлення місцевих податків і зборів наступного року, їхнього офіційного оприлюднення до 15 липня цього року. Проекти рішень про встановлення місцевих податків і зборів були оприлюднені на офіційному сайті міськради та у міській газеті «Знам’янські вісті» ще 12 травня цього року.

Податковим кодексом встановлено: якщо міська рада не прийняла рішення про встановлення місцевих податків і зборів (що є обов’язковим), такі податки справляються із застосуванням їх мінімальних ставок, а плата за землю - із застосуванням ставок, що діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, при цьому не встановлено мінімальну ставку єдиного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Тобто, якщо не буде прийнято рішень про встановлення на 2019 рік ставок єдиного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, виникає ризик застосування нульової ставки цих податків у 2019 році.

Зрозуміло, такий стан речей може призвести до втрат міського бюджету. За попередніми обрахунками, у році наступному вони становитимуть близько 6,3 мільйонів гривень…

Доречне питання: добрий господар, котрий вболіває за кожну копійку в своєму бюджеті, дозволив би собі такі втрати? Щоб знівелювати роботу міського голови, частина депутатів, котра не приходить на пленарні засідання або не голосує за ці важливі проекти рішень, йде на крайні заходи, не роблять ніяких поступок, переслідуючи свої інтереси. А те, що вони роблять гірше мешканцям міста, про це вони не думають. 6, 3 мільйона гривень – для міста це величезні кошти! На них можна відремонтувати дахи, дороги!

Тому звертаюся до цієї частини депутатів. Не думайте про вибори, які будуть у майбутньому, живіть нинішнім часом та робіть добро для міста! 

Заступник міського голови з питань діяльності
виконавчих органів - начальник фінансового управління
 Г. Лихота  

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень