Знам’янська міська територіальна громада

Кропивницький район

Відбулася нарада щодо монетизації пільг на проїзд

Дата: 05.06.2018 14:47
Кількість переглядів: 537

Фото без опису5 червня під головуванням міського голови Сергія Івановича Філіпенка відбулася нарада щодо монетизації пільг на проїзд усіма видами транспорту загального користування за участю першого заступника міського голови Валентини Григорівни Загородньої, заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів – начальника фінансового управління Галини Вікторівни Лихоти, секретаря міської ради Наталії Миколаївни Клименко, представників управління соціального захисту населення Знам'янського міськвиконкому, відділу економічного розвитку, промисловості, інфраструктури та торгівлі міськвиконкому, юридичного відділу міськвиконкому.

Начальник УСЗН Алла Волошина ознайомила присутніх з Порядком надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах, затвердженим постановою КМУ від 14 березня 2018 року № 197 «Деякі питання надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах»,  розпорядженням голови Кіровоградської ОДА від 02 травня 2018 року № 254-р «Про затвердження розміру щомісячної готівкової виплати за проїзд усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах в області у 2018 році».
       Алла Миколаївна зазначила, що згідно з вищевказаними актами органи місцевого самоврядування повинні прийняти виважене рішення - переходити або не переходити на відшкодування пільг у готівковій формі. Даними документами визначено розмір щомісячної готівкової виплати з проїзду (97,5 грн.) та кількість поїздок на місяць (30 поїздок).
Начальник управляння СЗН озвучила пільгові категорії громадян, які згідно Постанови, мають право на щомісячне відшкодування вартості проїзду:

•    особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи 1  категорії;
•    учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 2;
•    учасники бойових дій;
•    особи з інвалідністю внаслідок війни;
•    ветерани військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції, податкової міліції, пожежної охорони, Державної кримінально – виконавчої служби, цивільного захисту, Держспецзв’язку;
•    батьки війcьковоcлужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження військової служби;
•    особи з інвалідністю 1 та 2  групи;
•    особи з інвалідністю 3 групи у період (з 01 жовтня по 15 травня) на міжміське сполучення;
•    діти віком від 6 років з багатодітних сімей;
•    діти з інвалідністю від 6 років;
•    реабілітовані особи.

Алла Миколаївна додала, що для осіб, які відповідно до законів мають право на пільги з оплати проїзду транспортом загального користування на міжміських маршрутах, розмір щомісячної готівкової виплати збільшується на 20 відсотків. Щомісячна готівкова виплата особам з інвалідністю I групи або дітям з інвалідністю (крім дітей до шести років) здійснюватиметься у подвійному розмірі.
Наразі на обліку управління соціального захисту населення перебуває 3491 особа, яка має право на відшкодування. У разі прийняття відповідного рішення, ці особи щомісяця будуть отримувати виплату у розмірі 97 грн. 50 коп. (3,25 грн. середня вартість по області), яка передбачає покриття видатків на 30 поїздок у міському, приміському та міжміському транспорті.
Загалом за передніми розрахунками витрати міського бюджету на рік на ці цілі складатимуть більше 4 млн. грн., без урахування пенсіонерів за віком та інвалідів 3 групи у літній період, які не мають будь – якого з вищеперелічених пільгових статусів (а їх майже 6000 осіб – додатково 7 млн. грн.). Крім цього, для виконання нових повноважень в управлінні соціального захисту населення виникне необхідність у збільшенні штатної чисельності працівників. 
Міський голова зауважив, що перед тим, як прийняти рішення щодо монетизації пільг, необхідно провести громадські слухання, так як є кілька проблемних моментів. Перший: для реалізації вищезазначеної постанови необхідно вишукати додаткові, і чималі, кошти у міському бюджеті. Другий – постановою охоплено не всі пільгові категорії громадян, які раніше користувалися пільгами на перевезення. Тому міська рада має прийняти рішення: чи йтиме шляхом монетизації, чи залишить діючу систему компенсації перевізникам за перевезення пільговиків, щоб не залишити взагалі без пільг на проїзд пенсіонерів за віком та інвалідів 3 групи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень